Què és un vegetarià?

Són aquelles persones que de forma voluntària han decidit deixar d'incloure carn i peix en la seva dieta diària. Existeixen diversos motius pels quals els vegetarians comencen amb aquest estil alimentari:

  • Ideologia: gran percentatge de les persones que segueixen aquesta dieta estan en contra de les grans indústries alimentàries a causa que en elles els animals són maltractats.
  • Salut: el vegetarianisme és una dieta molt beneficiosa per al nostre cos, ja que inclou una gran ingesta d'ingredients nutritius i saludables com les fruites i les verdures.
  • Respecte al medi ambient: aposten pel respecte a la terra, els animals i un desenvolupament sostenible.

Dins dels vegetarians hi ha subcategories segons els aliments que incloguin en la seva dieta

A més, dins dels vegetarians hi ha subcategories segons els aliments que incloguin en la seva dieta:

  • Alleto-ovo vegetarians mengen ous i lactis.
  • Alleto-vegetarians que només incorporen lactis en la seva dieta.
  • Vegetarians estrictes que no consumeixen ni lactis ni ous només vegetals.

Així doncs hi ha vegetarians que no mengen carn ni peix però que, en canvi, sí que mengen formatge, llet o ou.

Vegans
Vegans

Ser vegetarià implica deficiències alimentàries?

Per seguir una dieta vegetariana sense deficiències en l'alimentació s'han de tenir en compte els següents aspectes:

  • És recomanable que a cada àpat hi hagi un producte ric en calci.
  • El dia a dia ha d'incloure aliments rics en vitamina B12 (present en les proteïnes animals) que poden trobar-se en comprimits naturals de botiga especialitzada o herbolari. Les proteïnes d'origen animal han de ser substituïdes per proteïnes vegetals com la soja.
  • La vitamina C ha de ser present diàriament.

Què és un vegà?

Són aquelles persones que no mengen cap tipus d'aliment d'origen animal. És a dir, que a més de no menjar carns ni peixos, no ingereixen productes que provenen d'aquests com la llet, els ous, la mel, etc. Aquesta és la principal diferència entre vegetarià i vegà. Tanmateix, els motius pels quals les persones comencen amb aquestes dues dietes són els mateixos: ideologia, salut i desenvolupament sostenible.

La persona vegana, en no poder consumir cap aliment derivat d'animal, es troba amb moltes dificultats a l'hora de realitzar la seva compra. Això es deu que existeixen molts compostos dels quals desconeixem l'origen, i que s'inclouen en aliments aparentment vegetals. Aquests són alguns d'ells:

  • Caseïna: procedeix de la llet de vaca i s'inclou en batuts i begudes.
  • Goma laca: glacejat present en caramels i que prové dels escarabats.
  • Carmí o panerola: colorant habitual procedent també d'escarabats.
  • Sèrum: additiu lacti.

Ser vegà implica deficiències alimentàries?

En tractar-se d'una dieta encara més restrictiva que la vegetariana, les persones veganes han de tenir diversos aspectes en compte per no patir deficiències alimentàries que puguin causar malalties.

  • És necessari aportar ferro ja que s'encarrega de produir glòbuls vermells, imprescindible per al nostre cos.
  • Incloure a cada àpat aliments rics en calci (com la soja), essencial per a la salut òssia.
  • S'han de substituir les proteïnes d'origen animal per aquelles d'origen vegetal, com el tofu, la soja, el seitan i d'altres. A més, assegurar-se d'incloure vitamina B12.
  • Aliments rics en vitamina D per ajudar l'absorció de calci.

Així mateix observem que ambdues dietes són similars però no iguals. Els vegans, a part d'excloure carns i peix, rebutgen qualsevol aliment d'origen animal. Tanmateix, en ambdós casos no es tracta de tan sols un canvi en la dieta, sinó que és una filosofia de vida en la qual es prioritza el respecte pels animals i s'opta per una alimentació saludable i nutritiva amb aliments de la terra, afavorint el desenvolupament sostenible.