Un país com Espanya, amb una quantitat de bars i restaurants més que generosa, és normal que tingui inculcat un hàbit de vida que no és gens saludable. I és que la nostra percepció sobre els perills associats a l'alcohol està bastant distorsionada, malgrat que en altres hàbits de vida com per exemple el no fumar, menjar sa, i fer exercici, la nostra idea és molt encertada. A Espanya considerem l'alcohol i la cultura que envolta a la ingesta d'alcohol com a part vital del nostre estil de socialitzar, i a més tenim convenciment que "sabem beure".

alc

La cervesa, un clàssic a Espanya.

De la mateixa forma que grans empreses petrolieres negaven el canvi climàtic fins que les evidències eren més que significatives, un sector amb un gran poder com és el del lleure també ha intentat inculcar durant molt temps que els riscos de beure amb moderació no són importants.

Beure amb moderació no ens ajuda

Fins i tot molts de nosaltres arribem a pensar que beure vi o cervesa de tant en tant és una pràctica saludable, la qual cosa s'allunya de la realitat. D'aquesta manera s'explica que malgrat ser un dels llocs del món amb més problemes per abusar de l'alcohol, la nostra idea és que en la resta del països es beu més. Un informe de l'OMS ens revela que "cada espanyol major de 15 anys consumi a l'any l'equivalent a 11,2 litres d'alcohol." I és molt en especial si ho comparem amb països que considerem grans bevedors, com per exemple els nòrdics, on un noruec pren 7,7 litres a l'any de mitjana|mitja, o els Països Baixos, on la mitjana|mitja és en els 9,9 litres.

Un altre tòpic que tenim molt inculcat a Espanya és el que "tothom beu". No obstant això, segons les dades de la mateixa OMS:

- A tot el món la majoria de les persones majors de 15 anys mai no proven l'alcohol.

- Un 57% no pren ni una gota d'alcohol a l'any.

- El 43% restaurant beu una quantitat mitjana de només 6,4 litres d'alcohol a l'any.

- Com veiem amb les dades, els espanyols gairebé dupliquem aquesta xifra mitjana a l'any, amb el que és una cosa|mica perillosa i del que hauríem de començar a prendre consciencia.

No és una cosa popular ni fàcil ja que és en els nostres hàbits, però és hora de començar a pensar sobre com consumim alcohol, tant els motius com les quantitats, i veure si podem ajudar a la nostra salut reduint-lo.