Per a algunes persones el sucre pot causar una varietat de símptomes immediats i, de vegades, profunds que provoquen símptomes al·lèrgics. De tota manera, existeix poca evidència real que les al·lèrgies al sucre siguin reals.

En la majoria dels casos, el que s'experimenta es descriu millor com a intolerància al sucre. Encara que els símptomes poden ser similars als d'una al·lèrgia alimentària, els mecanismes subjacents són molt diferents.

Intolerància vs al·lèrgia

En general, quan ingereixes per primera vegada un aliment a què ets al·lèrgic, el teu cos forma un anticòs anomenat immunoglobulina E (IgE). Durant la segona exposició a aquest mateix al·lergogen (fins i tot si és setmanes o anys després), sonen les alarmes en el teu sistema immunològic i reacciona unint l'al·lergogen a la IgE preformada als mastòcits o basòfils, desencadenant una reacció al·lèrgica.

Al contrari, la intolerància alimentària ocorre quan no pots descompondre certs aliments en el teu sistema digestiu. Això pot deure's a diferents factors, incloses les deficiències enzimàtiques o la sensibilitat a productes químics o additius específics als aliments.

Una altra gran diferència entre una reacció al·lèrgica i una intolerància és que una persona amb intolerància pot consumir petites porcions d'un aliment problemàtic sense una resposta negativa.

Encara que alguns estudis han suggerit que les al·lèrgies al sucre són possibles, no hi ha hagut evidència de IgE específica del sucre en persones que han experimentat atacs severs de tipus al·lèrgic.

Dos terrossos d'azúcar / Unsplash
Dos terrossos de sucre / Unsplash

Tipus de sucre

És difícil escapar-se del sucre. Es troba a molts dels aliments que probablement menges diàriament, sent els més obvis les fruites, postres, refrescos, pastissos, gelats i productes lactis. Però és possible que no sàpigues que també és un ingredient a molts altres menjars, com a begudes esportives, cereals, condiments i adorns per a amanides, entre d'altres.

Els sucres són carbohidrats i les seves formes més habituals són les següents:

  • La fructosa és un sucre natural que es troba en les fruites, les verdures riques en carbohidrats i la mel.
  • La glucosa és una font essencial d'energia per al cos i requereix insulina per utilitzar-la.
  • La galactosa és un sucre present als productes lactis.
  • La lactosa, un sucre que es troba als productes lactis, es compon de glucosa i galactosa.
  • La maltosa es forma quan s'uneixen dues molècules de glucosa i es troba principalment en cereals com el malt.
  • La sacarosa, la que coneixem com a sucre comú i utilitzem amb el cafè, per exemple, és una combinació de glucosa i fructosa, i prové de plantes com la canya de sucre i la remolatxa.
  • La xilosa prové de la fusta o la palla, i se sotmet a un procés enzimàtic per convertir-la en el substitut del sucre que coneixem com a xilitol.

De les possibles causes de la intolerància al sucre, la fructosa i la lactosa es consideren les més probables.

Existeix evidència que els fructans, un carbohidrat compost per cadenes de fructosa, poden ser la veritable causa de la intolerància al gluten no celíaca, ja que es troben en altes concentracions en el blat i el sègol.

Símptomes d'intolerància al sucre

Els símptomes de la intolerància al sucre varien àmpliament segons les persones. Alguns dels símptomes comuns són les rampes a l'estómac, la diarrea, la inflor abdominal, els gasos, les nàusees i els vòmits, els mals de cap, el nas congestionat i la urticària.

Control

Moltes persones poden controlar la intolerància al sucre canviant la seva dieta, evitant el sucre o reduint significativament el seu consum. Per identificar quins tipus de sucre són problemàtics, és recomanable portar un diari d'aliments per poder realitzar un seguiment dels aliments que es mengen i identificar com ens fan sentir.

Per exemple, si després de menjar un gelat o beure un vas de llet, experimentes problemes digestius notables, pot ser una indicació que ets intolerant a la lactosa.