Les evidències que demostren el greu impacte dels aliments ultraprocessats sobre la salut s'acumulen. Fa uns dies, un estudi publicat a The British Medical Journal demostrava l'associació entre el consum d'aquests productes i l'augment de les malalties cardiovasculars i el càncer de còlon.

A més, n'existeixen altres com aquesta investigació duta a terme per la Florida Atlantic University que els vinculen amb una pitjor salut mental i símptomes de depressió i ansietat.

Quins aliments són els ultraprocessats

Els ultraprocessats són aliments que han estat cuinats, enllaunat, congelat, empacat o modificat en la seva composició nutricional amb fortificació, conservació o preparació de diferents maneres, el que provoca un descens dels nutrients com a proteïnes, fibra, vitamines, minerals i fitoquímics, mentre augmenta les calories, el sucre, els greixos saturats i la sal.

Aquests són alguns consells per elaborar un altre tipus de snacks que siguin més beneficiosos per a la salut mental i física.

Iogurt grec amb civada i fruites del bosc

Un snack deliciós i nutritiu. El iogurt grec té un alt contingut en proteïnes i greixos de bona qualitat. A més, és una font de calci i potassi. Quant a les fruites del bosc contenen antioxidants que prevenen l'envelliment i també són beneficioses per millorar la salut cardiovascular. I la civada és una excel·lent font d'energia i aminoàcids essencials.

Iogurt grec amb civada / Unsplash
Iogurt grec amb civada / Unsplash

Xocolata negra amb ametlles

La xocolata negra, amb almenys un 70% de cacau en la seva composició, és un aliment de gran valor nutricional. Prevé la hipertensió, millora la memòria, conté un gran nombre d'antioxidants que retarden l'envelliment i estimula el sistema nerviós central. Per la seva part, les ametlles, tenen un alt contingut de greixos monoinsaturats saludables per al cor i tenen efectes beneficiosos en el control del sucre a la sang.

Estics d'api amb formatge batut o hummus

L'api és una espècie vegetal lleugera i suau, amb un sabor intens, saciant i molt baixa en calories, a causa que més del 90% de la seva composició és aigua. Conté luteolina, un antioxidant que redueix la inflamació i pot ajudar a prevenir el càncer. A més és diürètic i afavoreix la digestió. Quant al formatge, és un lacti fermentat, però cal escollir la seva versió més saludable, amb proteïnes de qualitat. Les propietats de l'hummus són fantàstiques per a la salut. La recepta tradicional està elaborada amb cigrons cuits, tahina (pasta de sèsam), oli d'oliva, all, comí, sal i pebre vermell dolç. És un aliment antiinflamatori, que prevé les malalties cardiovasculars i l'obesitat.