La salut de Justin Bieber ha tornat a preocupar els seus fans de tot el planeta. Fa ja més de dos anys anunciava al món que patia la malaltia de Lyme. Es tracta d'una infecció incurable que s'encomana per la picada de paparres i que, tal com va descriure a través d'un vídeo d'Instagram afectava la seva pell, funcions cerebrals, energia i el conjunt de la seva salut.

Ara ha tornat a utilitzar la mateixa xarxa social per anunciar que pateix la Síndrome de Ramsay Hunt, que l'ha paralitzat mitja cara i pel qual ha hagut de suspendre la seva gira.

Però, en què consisteix exactament aquesta malaltia? En primer lloc cal destacar que el seu origen és víric, en concret ho causa l'herpes zòster òtic, que pertany a la mateixa família del virus varicel·la-zoster –que també causa la varicel·la– i que és més comú en els nens.

La imatge del cantant que ha donat la volta al món amb la meitat de la cara paralitzada és una conseqüència normal de la infecció, ja que afecta els nervis facials al costat de les orelles. També sol produir-se una erupció per la zona de les orelles, generalment amb petites butllofes vermelles, que poden estendre's per dins, fora o al voltant de les mateixes. En alguns casos, fins i tot pot arribar a la boca i la part superior del coll i pot resultar molt dolorosa.

De moment no se sap molt més enllà de les imatges que ha publicat Bieber en el seu compte, en les quals demana als seus seguidors que resin per ell, però la infecció pot causar, entre altres símptomes, dolor en l'oïda, al coll, tinnitus (brunzit constant al pavelló auditiu), pèrdua de l'audició, dificultada per tancar l'ull de la zona paralitzada –tal com ha quedat patenti en l'Instagram del cantant–, vertígens i dificultats en la parla.

Sol donar-se en persones grans o en aquells que tenen un sistema immunològic més feble, encara que el cert és que des que va anunciar que patia la malaltia de Lyme no es coneix del cert l'estat de salut del cantant, que, d'altra banda, semblava portar una vida relativament normal. Això sí, generalment aquesta malaltia sol causar trastorns en el sistema immune.

En principi, la infecció no té per què suposar greus complicacions per a la salut de Justin Bieber. Se sol tractar amb antivirals del tipus famciclovir o aciclovir juntament amb prednisona o altres medicaments o injeccions de corticoides. Per al dolor s'administren antiinflamatoris no esteroideos o fins i tot anticonvulsius si els dolors són molt intensos. També se solen receptar col·liris per als ulls amb l'objectiu de mantenir-los lubrificats i prevenir danys a la còrnia.

Però si no es tracta a temps, pot comportar algun tipus de debilitat permanent dels músculs facials o pèrdua de l'audició, fins al punt de no poder tancar completament l'ull de la zona de la cara afectada o patir la patologia de l'ull sec. En casos més aguts, pot afectar el cervell i la medul·la espinal i provocar trastorns més greus. Encara és aviat per saber què ocorrerà en aquest cas, així que caldrà esperar que sigui el mateix cantant el que informi de la seva evolució.

El cert és que no estan sent bons temps per a Bieber i la seva parella, la model Hailey Bieber. El mes de març passat, la jove va tenir un accident vascular a causa d'un coàgul de sang que li va arribar al cervell i que li va provocar també una paràlisi temporal al rostre. Afortunadament, tot va quedar en un ensurt, com s'espera que succeeixi també amb el cantant.