El roibos (Aspalthus Linearis) forma part de la família de les lleguminoses i prospera únicament en els cims sud-oest dels altiplans de Sud-àfrica. Amb els seus fins fulls amb forma d'agulles lligades estretament a les ramificacions, té tots els triomfs per adaptar-se a aquest clima sec i calent.

La planta ha de tenir un any i mig de desenvolupament perquè pugui produir una collita. La mateixa planta podrà continuar fent-ho durant 5 a 10 anys. La collita es practica una vegada a l'any des del mes de gener a març. Són aquells mesos a Sud-àfrica amb temperatures acostant-se als 40 a 45è de dia i 20è de nit. El clima permet un procés de fabricació del més natural. La fermentació i l'assecatge es fan a l'aire lliure amb l'ajuda del sol. L'aire és del més pur, sense pols, sense gas industrial ni químic. Els bosquets sencers són recollits fins a 30 cm del terra. Aquestes collites solen fer-se manualment. Només són les grans explotacions les que utilitzen les màquines. En finques grans, la fabricació es fa directament in situ. Quant a les petites explotacions, porten la seva collita a les cooperatives.

Rooibos
Roibos

La fabricació és sempre idèntica: les ramificacions senceres amb els fulls petits són tallades a trossos de 5 mm. Aquests passen després a les màquines de piconar la qual cosa, igual com per a la fabricació del te, dona lliure curs als olis essencials a fi de començar la fermentació.

Després, s'estenen aquests fulls en un gruix de 50 cm vaporitzant-les d'aigua amb l'objectiu que la fermentació sigui idèntica per a tota la collita. Aquest procés oferirà a la planta el seu sabor i color. Després d'unes hores de fermentació, el roibos serà estès en una fina capa i assecatge pel sol sud-africà. Per a una conservació òptima, serà pasteuritzat en l'aire calent.

Benestar sense cafeïna

El seu color vermell de coure i la seva aroma intensa i dolça embogiran els paladars dels més subtils gurmets. El roibos no conté teïna i molt poc taní. És la beguda idònia per a tots els dies assaborint-la dia i nit. Molt refrescant amb llimona, suau amb un núvol de llet o de nata, s'assaboreix el roibos calent o fred.

A Sud-àfrica, porten molt de temps preocupant-se dels components del roibos, de les seves propietats i dels seus efectes benèfics per als homes. Segons diversos estudis fets sobre els efectes del roibos en la salut, es va descobrir que aquest està exempt de teïna i molt ric en sals minerals, vitamina C i antioxidants. És antiespasmòdic i és un excel·lent ventador.

Per aquesta raó el te roibos és una beguda remineralitzant que es pot utilitzar com a beguda isotònica per evitar la deshidratació abans, durant i després de l'exercici.