Una terrassa, el mar o la muntanya i vacances són els tres ingredients que ens animen a sortir i menjar fora de casa amb més freqüència de l'habitual. Ve de gust relaxar-se, no cuinar i gaudir del temps lliure, de la família i els amics. Tanmateix, la calor no és bona per a la majoria d'aliments i la salmonella i altres intoxicacions alimentàries en sotgen a l'estiu més que en qualsevol altra època de l'any.

Ajuntaments i governs regionals són molt escrupolosos a l'hora de realitzar controls sanitaris a tots els establiments que manipulen i venen productes per al consum. Malgrat tot, sense exagerar però amb prudència, hem de saber en tot moment què mengem i observar si els aliments estan ben conservats. I en cas de dubte, renunciar a determinats menjars abans que patir les conseqüències d'una intoxicació, que pot produir-se pel consum d'aliments contaminats amb agents biològics o amb les seves pròpies toxines.

Més val prevenir que suportar les conseqüències d'una d'aquestes intoxicacions alimentàries

Salmonella
Salmonella

De seguida ens passa pel cap la Salmolella, el nom que reben un grup de bacteris que relacionem amb els ous, la carn d'aviram o boví crua i de vegades la fruita i verdura que no està ben rentada, i que provoca, entre altres símptomes, diarrea i vòmits. Però a més de la Salmonella pot agafar-se també per per no tenir una higiene adequada després de tocar animals com els rèptils, hi ha altres intoxicacions alimentàries freqüents en aquesta època de l'any. Poden estar causades per bacteris o virus presents a l'aliment, com la salmonel·losi i l'hepatitis A; per toxines produïdes per aquests bacteris prèviament formades a l'aliment (intoxicació) com el botulisme i un tipus de gastroenteritis; o per paràsits com la triquinel·losi i l'anisakiasis, aquesta última, per exemple, relacionada amb el consum de peix, sobre tot cru però també el que no s'ha congelat prèviament al consum.

Més val prevenir que suportar les conseqüències d'una d'aquestes intoxicacions alimentàries, que si en un grau llevi poden resultar incòmodes i fastiguejar-nos un parell de dies de vacances, en casos una mica més greus o quan es produeix en nens i persones grans pot suposar deshidratació, febre i fins i tot l'ingrés a l'hospital. Per això tot els experts recomanen extremar les precaucions d'higiene i conservació dels aliments a l'estiu. Truites ben quallades, amanides russes amb maionesa de pot perquè té el ph que correspon, carn d'aviram sempre bé cuina (que no es quedi crua) i evitar els aliments fets amb ou cru, per si en algun moment han perdut la cadena de fred. Gens de portar-se la maionesa casolana a la platja... La salmonella no avisa.

Això són alguns dels consells bàsics que ens donen els experts per evitar mals d'estómac i visites a l'hospital a l'estiu. Cura amb el que mengem a l'estiu!