Caminar descalç a l'estiu és còmode, encara que pot fer-te més mal que bé. Sí, és una sensació de llibertat la que s'obté sense que el calçat molesti als dits dels peus, però has de conèixer les conseqüències d'exposar-t'hi per a la teva pròpia seguretat.

Aquestes raons que enumerem a continuació haurien de fer que et pensessis dues vegades anar descalç a la intempèrie pel simple plaer de sentir-te més còmode.

  • Bacteris

Anar descalç a la piscina pugues opinió lògica, però els bacteris i els fongs són comuns en llocs com aquest, i aquests organismes poden causar el peu d'atleta, una infecció comuna causada per fongs que resulta molesta.

Caminar on han estat els gossos també pot provocar una infecció causada per l'exposició als excrements d'aquests animals. A més, caminar descalç en gimnasos, vestidors i altres llocs públics augmenta el risc de contreure una infecció per estafilococ resistent a la meticil·lina. Per això és recomanable portar unes xancletes o unes sandàlies si es prefereix portar el peu a l'aire.

  • Ferides punxants

Considerat com un dels perills més reals de caminar descalç, pot causar que alguns objectes perforin la pell del teu peu i causin no només dolor, sinó possiblement fins i tot una infecció. Les ferides poden ser causades per objectes afilats que es troben a la platja o a qualsevol superfície que trepitgem. Les ferides punxants s'han de netejar a fons no només per permetre una cicatrització adequada, sinó també per minimitzar les complicacions i el mal als ossos, teixits, tendons i músculs dels peus. Si et fas una ferida per caminar descalç, el millor és anar al metge.

Caminando descalzo por la playa
Caminant descalç per la platja / Unsplash
  • Cremades provocades pel sol

Rares vegades la gent pensa als peus quan es parla de cremades solars. Tanmateix, els peus també les poden patir severament. Per això és important aplicar generosament protector solar a la part superior i inferior dels peus quan anem a la platja o ala piscina. I millor encara, utilitzar el calçat adequat per protegir-se dels perills del càncer de pell.

  • Problemes de la pell

A part de la possibilitat de cremades solars, la nostra pell també pot ser susceptible a una sèrie de problemes com berrugues, ungles roges, taques i durícies, entre d'altres. Encara que la majoria d'aquests problemes no són greus, poden causar un dolor intens que impedeixi de gaudir de les vacances. Normalment, aquests problemes de la pell es desencadenen pel contacte amb el paviment o amb la sorra calenta quan se'n va amb els peus descalços, la qual cosa es pot agreujar més endavant.

  • Tètanus

L'amenaça del tètanus no només prové de les ferides punxants. Si pateixes un tall a la pell, especialment als peus, i vas a l'aigua, el bacteri pot causar infeccions greus com el tètanus. Per això no està de més actualitzar les teves vacunes abans que arribi l'estiu perquè estiguis completament protegit quan passis temps a la platja.