Que l'ou és un aliment saludable se sap des de fa molt temps. Però sempre hi ha hagut una certa controvèrsia científica sobre si és o no adequat prendre un ou diari. Ara, un nou estudi dut a terme per experts de la Universitat de Pequín conclou que prendre un ou diari ajuda a reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars gràcies que augmenta la quantitat de metabòlits saludables per al cor a la sang.

Els ous són font de colesterol bo i contenen una varietat de nutrients essencials. Un estudi de 2018 publicat a la revista Heart que es va dur a terme amb mig milió d'adults a la Xina, va demostrar que aquells que menjaven ous diàriament ja tenien un risc substancialment menor de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular que aquells que menjaven ous amb menys freqüència. Però ara, els experts han anat més enllà explorant com el consum d'ous afecta els marcadors de salut cardiovascular en sang.

"Pocs estudis han analitzat el paper que juga el metabolisme del colesterol plasmàtic en l'associació entre el consum d'ous i el risc de malalties cardiovasculars, per la qual cosa volíem ajudar a abordar aquest aspecte," expliquen els investigadors.

La investigació

Per dur a terme l'estudi van seleccionar 4.778 participants xinesos, dels quals 3.401 tenien una malaltia cardiovascular i 1.377 no. Van utilitzar la tècnica de la ressonància magnètica nuclear dirigida per mesurar 225 metabòlits en mostres de plasma extretes de la sang dels participants. D'aquests metabòlits, en van identificar 24 que estaven associats amb els nivells de consum d'ous.

Ou friéndose : Unsplash
Ou fregint-se/ Unsplash

Les anàlisis van mostrar que les persones que van menjar una quantitat moderada d'ous tenien nivells més alts d'una proteïna a la sang anomenada apolipoproteïna A1, un component bàsic de la lipoproteïna d'alta densitat (HDL), també coneguda com a lipoproteïna bona. Aquestes persones especialment tenien molècules de HDL més grans a la sang, que ajuden a eliminar el colesterol dels vasos sanguinis i, per tant, protegeixen contra els bloquejos que poden provocar atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars.

Els investigadors van identificar a més 14 metabòlits que estan relacionats amb la malaltia cardíaca. Van descobrir que els participants que menjaven menys ous tenien nivells més baixos de metabòlits beneficiosos i nivells més alts de metabòlits nocius a la sang, en comparació amb els quals menjaven ous amb més regularitat.

Les pautes de salut actuals suggereixen menjar un ou al dia, però les dades indiquen que el consum mitjà és més baix.