El cop de calor és una malaltia relacionada amb les onades de calor i altes temperatures en general que té lloc quan el cos ja no pot regular la seva pròpia temperatura. Això significa que la temperatura corporal augmenta ràpidament, el seu mecanisme de sudoració falla i, en última instància, l'organisme no pot refredar-se. Puc patir un cop de calor a casa? Quins són els seus símptomes? Quant dura un cop de calor? Què faig per tractar-lo?


🔴 Onada de calor a Catalunya | DIRECTE

☀️ Els 5 trucs bàsics per combatre l'onada de calor (i no morir en l'intent)
 

De totes les malalties relacionades amb les altes temperatures, com la diarrea per calor, el cop de calor és en l'extrem més perillós i sever. És el resultat final d'un espectre que comença com a exposició a una temperatura elevada. Algunes malalties menys greus relacionades amb la calor inclouen l'esgotament per calor i les rampes per calor, que, si no es tracten, poden acabar convertint-se en un cop de calor.

Símptomes de cop de calor a casa o al carrer

Quan s'experimenta un cop de calor, la temperatura del nostre cos pot pujar 41è C o més en tan sols 10 a 15 minuts. Però de vegades, també pot succeir que hagin de passar dies d'exposició a la calor perquè una persona pateixi un cop de calor.

A causa de la seva gravetat, el cop de calor pot arribar a causar la mort o una discapacitat permanent si no se sotmet a un tractament d'emergència a l'inici dels símptomes, i aquests símptomes progressen ràpidament.

En general, els símptomes comencen molt lleus abans que la malaltia progressi. La progressió està essencialment determinada per quant temps estem exposats a la calor.

Els símptomes del cop de calor poden ser els següents:

 • Confusió
 • Dificulteu per parlar
 • Estat mental alterat
 • Pell calenta i seca
 • Sudoració excessiva
 • Pèrdua del coneixement (fins i tot podent arribar a entrar-se en un coma)
 • Convulsions
 • Temperatura corporal molt alta
Alta temperatura / Pixabay
Alta temperatura / Pixabay

Com ja hem assenyalat anteriorment, el cop de calor és la malaltia més greu relacionada amb les altes temperatures, per la qual cosa els senyals d'advertiment d'altres malalties menors relacionades amb la calor també són importants. Aquests senyals poden ser els següents:

 • Esgotament per calor, els símptomes del qual inclouen nàusees
 • Mal de cap, irritabilitat, set, marejos i disminució de la producció d'orina
 • Rampes per calor, que són essencialment espasmes musculars dolorosos a l'abdomen, els braços o les cames
 • Granissada per calor, que és una irritació de la pell causada per la sudoració excessiva i l'exposició a les altes temperatures

Què fer i tractament per un cop de calor

Si ets a prop d'algú que sembla estar experimentant un cop de calor, és decisiu que busquis atenció mèdica d'emergència immediatament. Mentre esperes que arribi una ambulància, busca una ombra per acomodar en ella la persona que està patint el cop de calor. Prova d'abaixar la seva temperatura corporal el més ràpid possible col·locant-lo draps freds i humits o gel al seu cap, coll, axil·les i engonals. A més, aconseguir que circuli l'aire al voltant de la persona malalta per accelerar el refredament és molt beneficiós.

Ja en un entorn hospitalari, els metges tractaran el pacient amb una via intravenosa i compreses fredes per baixar la temperatura de manera segura.

La bona notícia és que el cop de calor és completament evitable, però requereix que siguem conscients del nostre entorn i que escoltem al nostre cos. Quan siguis a l'aire lliure durant l'estiu, és convenient que siguis conscient de quant temps has estat sota el sol, vestir roba folgada i de colors clars, beure grans quantitats d'aigua i prendre continus descansos a l'ombra o a l'interior al llarg dels dies calorosos.