Les temperatures extremes a diferents èpoques de l’any s’estan multiplicant amb el canvi climàtic. Arriba una forta onada de calor a Catalunya que farà que dormir a la nit sigui bastant difícil. El clima mediterrani ens assegurava uns estius secs i calorosos, però no amb temperatures tan elevades. Avui, des de La Gandula d'ElNacional.cat et portem una llista amb els consells bàsics per passar el millor possible l'onada de calor d'aquest juliol i prevenir conseqüències com cops de calor o diarrea per calor.

 

🥵 Com sobreviure a una onada de calor a casa sense aire condicionat

 

Menjar fruita i verdura i prendre begudes refrescants

Davant les altes temperatures el nostre cos no està preparat i ha de fer un gran esforç d’adaptació. Per aquest motiu, és recomanable no fatigar el nostre sistema digestiu i facilitar una bona digestió. Prioritzar fruites, verdures, gaspatxos o sucs. Beure molta aigua sense esperar a tenir set i si sortim a l’exterior portar sempre una ampolla amb una beguda refrescant per evitar la deshidratació. No són recomanables el cafè, les begudes alcohòliques i els refrescs molt ensucrats.

No sortir al carrer a les hores centrals del dia 

Ens hem de protegir al màxim davant les altes temperatures i durant les 12:00 i les 18:00 és quan s'arriba al pic de la calor. Per això és desaconsellable sortir a l'exterior quan les temperatures toquen sostre durant la jornada. L'exercici físic com sortir a córrer o anar amb bicicleta és recomanable fer-ho a primera hora del matí o cap al vespre. 

Abaixar persianes i ventilar

La primera recomanació per evitar que la calor entri a les nostres llars és abaixar les persianes durant el dia i ventilar-la al vespre. Intenta no utilitzar aparells elèctrics que eleven la temperatura a l’interior com el forn o la cuina. Una altra opció és humitejar el terra o tenir plantes que ajudin a refrescar l’ambient.

@elnacionalcat Quines coses podem fer a casa per sobreviure sense aire condicionat? 🫠 #elnacionalcat #onadacalor #tiktokcatalà ♬ sonido original - El Nacional.cat

 

Tovalloles mullades per evitar els cops de calor

Un cop de calor es produeix quan la temperatura corporal supera els 40 graus. Els símptomes són un pols fort i ràpid i augment i disminució de la freqüència respiratòria. La solució per abaixar la temperatura corporal és utilitzar gases o tovalles mullades amb aigua freda o bosses de gel. Si la temperatura no es regula, és convenient anar a urgències per evitar trastorns a llarg termini.

Els animals de companyia també pateixen la calor

La primera idea que hem de tenir clara és que l’asfalt absorbeix més calor que altres superfícies i els nostres animals no porten sabates. Per tant, és clau no sortir a passejar els nostres animals de companyia a les hores centrals del dia. Una manera de saber si la nostra mascota suportarà la temperatura de l’asfalt és posar la nostra mà del revés sobre la superfície, si aguantem més de cinc segons és una bona senyal i podrem sortir a donar una volta. Recordeu també que hem d'hidratar correctament les mascotes i anar-les refrescant.