Què és la menta?

La menta és una planta aromàtica del gènere Mentha. De fet, el seu nom científic és Mentha Spicata, que ve de llatí "spica" i significa "llança". Rep aquesta denominació per la forma dels seus fulls, la tija dels quals assoleix els 30 cm d'altura.

En l'extracte dels seus fulls es troben diferents compostos químics naturals que tenen efectes importants per al nostre organisme. És una planta de fàcil cultiu i d'origen europeu, asiàtic i africà que ha estat utilitzada des de fa diversos segles, especialment per les seves propietats medicinals.

Es tracta, a més, d'una planta que amb facilitat pot ser adquirida i afegida a la dieta diària. Entre els nutrients i minerals que conté es troben fibra, vitamina A, magnesi, ferro i folat.

menta
 

 

Propietats de la menta

Degut les múltiples propietats que posseeix, la mentha spicata ha rebut el nom de "menta". Entre els més populars es troben els seus beneficis aromàtics i gastronòmics, no obstant això, també té moltes propietats medicinals. Veurem a continuació quines són les principals.

1. Prevenció de diabetis

Una de les propietats que s'ha investigat recentment és l'activitat del mentol en la regulació dels lípids que circulen pel corrent sanguini. En experiments amb rates amb diabetis induïda, la ingesta de l'extracte de menta va reduir els nivells de colesterol i triglicèrids, la qual cosa pot ser indici d'una propietat important de prevenció de la diabetis.

2. Activitat antioxidant

Ajuda a regular el procés d'oxidació cel·lular, a causa de les substàncies bioactives que presentis als fulls de la menta. Aquesta acció antioxidant permet al seu torn prevenir processos d'inflamació i, en una presa regular combinada amb altres estils de vida saludables, pot ajudar a prevenir malalties degeneratives cròniques (com a diabetis i les cardiovasculars).

3. Efectes antiespasmòdics i analgèsics

La ingesta i també l'ús cutani de l'oli de menta té propietats com a relaxant muscular. Al seu torn això permet esmorteir sensacions doloroses, qüestió que s'atribueix a l'acció de mentol. Pel mateix es reconeixen propietats analgèsiques.

 

Degut les múltiples propietats que posseeix, la mentha spicata ha rebut el nom de "menta"

 

4. Propietat antibacterial

La menta ha mostrat diferents maneres d'acció en els bacteris i cèl·lules eucariotes, exhibint diferents propietats bactericides. Això pot ser a causa de la presència de components fenòlics que actuen com a prooxidants, la qual cosa contraresta l'activitat dels bacteris. A més, un dels efectes dels fulls de menta ha estat modular l'activitat del sistema immune, per la qual cosa se l'ha relacionat amb efecte antiparasitari.

5. Afavoreix la digestió

La menta pot ser eficaç per alleujar malestar estomacal i indigestió. Aquestes últimes estan generalment provocades per la permanència prolongada dels aliments a l'estómac, durant el seu pas cap al tracte digestiu.

En aquest sentit, la ingesta d'oli de menta amb els apats ha resultat eficaç per augmentar la velocitat de pas dels aliments; el que significa que afavoreix la seva digestió.

6. Alleujar símptomes de refredat

Sol pensar-se que la menta té una propietat descongestionant. De fet, alguns dels tractaments farmacèutics que s'adquireixen sense recepta contenen mentol, un extracte primari de l'oli de la menta. No obstant això, el mentol en si mateix no té una acció descongestiva. L'efecte d'alleujament és provocat per la sensació refrescant que provoca la menta quan la inhalem.