El sistema nerviós manté una temperatura corporal saludable. A mesura que augmenta la temperatura corporal, el cos prova de mantenir la seva temperatura normal transferint calor. La sudoració i el flux de sang a la pell ens ajuden a mantenir el cos fresc. Es pot parlar de malaltia relacionada amb la calor quan els nostres cossos ja no poden transferir prou calor per mantenir-nos frescos.

Una temperatura corporal alta, coneguda com a hipertèrmia, pot desenvolupar-se ràpidament en ambients extremadament calorosos, com quan es deixa a un nen dins d'un cotxe al caliu de l'estiu. Les altes temperatures també poden acumular-se en espais petits on la ventilació és deficient, com àtics o sales de màquines i les persones que passen temps en aquests entorns poden desenvolupar ràpidament hipertèrmia.

La temperatura alta causada per febre és diferent de la temperatura corporal elevada causada per una malaltia relacionada amb la calor. La febre és la reacció normal del cos a una infecció i altres afeccions, tant lleus com greus. Les malalties relacionades amb la calor produeixen una temperatura corporal alta perquè el cos no pot transferir la calor de manera efectiva o perquè el guany de calor externa és excessiu.

Afeccions relacionades amb la calor

  • Erupció per calor

És un problema que es dona quan els conductes de la suor cap a la pell s'obstrueixen o s'inflen, causant malestar i picor.

  • Rampes per calor

Les rampes per calor tenen lloc als músculs després de l'exercici perquè la sudoració fa que el cos perdi aigua, sal i sals minerals.

Hidratar-se és fonamental en días de molta calor : Unsplash
Hidratar-se és fonamental en dies de molta calor / Unsplash
  • Edema per calor

Inflor a les cames i les mans, que pot ocórrer quan ens asseiem o romanem dempeus durant molt temps en un ambient calorós.

  • Tetània per calor

Es produeix hiperventilació i estrès per calor generalment causats per períodes curts d'estrès en un ambient molt càlid.

  • Síncope per calor

És un desmai que es produeix per la presència de pressió arterial baixa quan la calor fa que els vasos sanguinis es dilatin i els fluids corporals es moguin cap a les cames per la força de la gravetat.

  • Esgotament per calor

Generalment, es desenvolupa quan una persona està treballant o fent exercici en un clima calorós i no beu prou líquids per reemplaçar els que ha anat perdent.

  • Cop de calor

Es tracta d'una insolació que ocorre quan el cos no pot regular la seva pròpia temperatura i la temperatura corporal continua augmentant, sovint per sobre dels 40 graus. El cop de calor és una emergència mèdica. Fins i tot amb tractament immediat, pot posar en perill la vida o causar problemes greus a llarg termini.

Sovint, les condicions ambientals i físiques poden fer que sigui difícil mantenir-se fresc. Les malalties relacionades amb la calor sovint són causades o empitjorades per la deshidratació i la fatiga. Fer exercici quan fa calor, treballar a l'aire lliure i anar massa vestit augmenta el risc. Beure alcohol també incrementa les opcions de patir una deshidratació.

Així mateix, hi ha molts medicaments que augmenten el risc d'una malaltia relacionada amb la calor. Alguns redueixen la quantitat de sang bombada pel cor i limiten el flux de sang a la pell, per la qual cosa el cos té menys capacitat per refrescar-se mitjançant la sudoració. Altres medicaments poden alterar la seva sensació de set o augmentar la producció de calor del seu cos.