Al voltant d'una de cada sis dones en edat de concebre presa anticonceptius hormonals. Un fet que fins fa poc preocupava la comunitat científica, ja que una sèrie d'investigacions indicaven que l'ús d'anticonceptius hormonals duplicava el risc d'intents de suïcidi i triplicava el risc de suïcidi.

Però un nou estudi observacional, que es va presentar recentment en el Congrés Europeu de Psiquiatria, ha portat a pensar que aquesta realitat era equivocada. Aquesta investigació més recent, que encara necessita una validació més gran, ha demostrat que les taxes d'intents de suïcidi en dones que utilitzen anticonceptius hormonals són en realitat més baixes que en dones que no els utilitzen.

"Aquest estudi revisa la complexa relació entre els anticonceptius hormonals, incloses les píndoles, els implants, els pedaços|pegats i els anells, i el comportament suïcida. Estudis anteriors van suggerir que els anticonceptius hormonals estan associats amb un risc més gran|important d'intents de suïcidi, tanmateix, aquest gran estudi europeu mostra que les taxes d'intents de suïcidi en dones que utilitzen anticonceptius hormonals són, de fet, més baixes que en dones que no utilitzen anticonceptius hormonals", ha afirmat el doctor Ami Baxi, psiquiatre de l'Hospital Lenox Hill de Nova York.

El que diu la investigació

L'estudi va ser realitzat per investigadors de la Universitat de Hèlsinki, que van utilitzar diverses bases de dades fineses per comparar les taxes d'intent de suïcidi entre els anys 2017 i 2019 dels qui utilitzen anticonceptius hormonals i qui no. L'estudi va analitzar més de 587 000 dones (aproximadament la meitat de les dones entre 15 i 49 anys a Finlàndia).

Al voltant de la meitat de les dones incloses en l'estudi van reconèixer l'ús d'anticonceptius hormonals, com píndoles, pegats o anells. Segons la investigadora principal, la Dra. Elana Toffol, el propòsit de la investigació era en realitat verificar les dades anteriors, per la qual cosa les seves troballes reals van ser una sorpresa.

Anell anticonceptiu
Anell anticonceptiu / Unsplash

El que l'estudi va trobar és que les taxes de suïcidi es van reduir en els grups de més edat, amb una gran caiguda en les usuàries d'anticonceptius hormonals en comparació amb les no usuàries. Les taxes de suïcidi entre usuàries i no usuàries d'anticonceptius hormonals van ser igualment altes en el grup de 15 a 19 anys, encara que les taxes de suïcidi són més altes en les dones més joves en general.

Segons les troballes, les dones que no utilitzaven anticonceptius tenien un 37 per cent més de probabilitats d'intentar suïcidar-se en comparació amb les quals utilitzaven anticonceptius hormonals. Mostra que les dones sense antecedents psiquiàtrics i que utilitzaven anticonceptius hormonals, específicament aquells que contenien etinilestradiol (un estrogen sintètic), tenien un risc significativament menor d'intentar suïcidar-se que les dones que no utilitzaven cap anticonceptiu hormonal.

Per què l'anticoncepció hormonal es va considerar un factor de suïcidi?

En general, les dones tenen una prevalença més gran de trastorns de l'estat d'ànim o d'ansietat al llarg de la vida que els homes, segons l'Organització Mundial de la Salut. Els anticonceptius hormonals sovint també s'associen amb canvis d'humor.

"Llavors, malgrat buscar verificar dades anteriors que van indicar un risc més gran d'intents de suïcidi en dones que prenen anticonceptius hormonals, aquest estudi brinda una sorpresa agradable per a les dones que utilitzen o estan considerant anticonceptius hormonals", ha reconegut el doctor Baxi.