Qui ha provat el bròcoli sap que té un sabor lleugerament amarg i crea una olor una mica desagradable quan es cuina. Però ni de bon tros totes les seves característiques no són negatives, sinó tot el contrari. El bròcoli compta amb una gran quantitat de nutrients essencials i afavoreix la salut en diversos aspectes que val la pena conèixer.

Originari de la regió mediterrània, el bròcoli és de la mateixa família que les cols de Brussel·les, la col de cabdell, la coliflor i la col arrissada.

Informació nutricional

Aquesta verdura cruixent conté una varietat de nutrients que afavoreixen la salut digestiva, immunològica, cardíaca i òssia. I per si no n'hi hagués prou, mentre les verdures solen ser baixes en proteïnes, el bròcoli ofereix gairebé 3 grams de proteïna per cada tassa. En aquesta mesura, el bròcoli només té 31 calories, menys d'un gram de greix, 6 grams de carbohidrats, 2 grams de fibra i uns altres 2 de sucre.

A continuació veurem alguns dels seus beneficis més destacats.

Ajuda a construir i reparar els músculs

En comparació amb altres verdures, les cols de Brussel·les contenen la quantitat de proteïnes més gran per porció, però el bròcoli se situa molt a prop. En una porció d'1 tassa de bròcoli, obtenim gairebé 3 grams (aproximadament el 7 % de la quantitat diària recomanada) de proteïna, un macronutrient que ajuda a desenvolupar i reparar músculs i teixits. I aquest no és l'únic benefici que ofereix aquest nutrient essencial: la proteïna també assegura un creixement i desenvolupament adequats i ajuda en processos corporals com la coagulació de la sang i l'equilibri de líquids.

Ajuda a una digestió saludable

De totes les dades nutricionals del bròcoli, el contingut de fibra de la verdura és probablement el més conegut. La fibra facilita l'evacuació i minimitza les possibilitats de restrenyiment. A més, els aliments rics en fibra tendeixen a tenir una sensació més gran de sacietat.

Trossos de brócoli : Pixabay
Trossos de bròcoli / Pixabay

Ajuda a prevenir defectes de naixement

Té una important quantitat d'àcid fòlic. Un benefici per a la salut particularment important per a les dones embarassades, ja que el folat juga un paper clau en la prevenció dels defectes del tub neural, els principals defectes de naixement al cervell o la columna vertebral d'un nadó.

Ajuda en la coagulació sanguínia i la salut òssia

El bròcoli compta amb una quantitat significativa de vitamina K, que ajuda l'organisme a produir les proteïnes necessàries per a la coagulació de la sang i el manteniment d'ossos i teixits sans.

Reforça el sistema immunitari

El bròcoli és una de les fonts més riques de betacarotè, un antioxidant que s'ha demostrat que augmenta la quantitat de cèl·lules immunitàries i la seva activitat. A més, una sola tassa de bròcoli proporciona 81 mil·ligrams de vitamina C. Aquest micronutrient ajuda a estimular la producció i millorar la funció dels glòbuls blancs, incloses les cèl·lules específiques que ataquen bacteris i virus estranys.

Millora la salut del cor

La verdura crucífera compta amb una quantitat important de potassi, un mineral essencial que ajuda a mantenir la pressió arterial sota control. El potassi compensa els efectes del sodi (un nutrient que augmenta la pressió arterial quan es consumi en excés) en reduir la tensió a les parets dels vasos sanguinis i fer que s'excreti més sodi a través de l'orina. Aquest procés ajuda a reduir la pressió arterial i, al seu torn, el risc de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular.