Les rampes nocturnes a les cames afecten fins i tot el 60 % dels adults. De vegades denominats espasmes musculars, ocorren quan un o més dels músculs de la cama es tensen involuntàriament.

Les rampes a les cames afecten amb més freqüència el múscul gastrocnemi (múscul del panxell) que s'estén per la part posterior de cada cama des del turmell fins al genoll. Tanmateix, també poden afectar els músculs de la part davantera de cada cuixa (quàdriceps) i la part posterior de cada cuixa (tendó de la sofraja).

Pots estar despert o adormit quan es presenta una rampa a la cama. La majoria de les vegades, el múscul es relaxa en menys de 10 minuts, però la cama pot sentir-se adolorida o sensible fins i tot un dia després.

Les rampes freqüents als panxells a la nit poden interrompre el son i tant siguin en aquesta zona o en qualsevol altra de la cama, són més comuns durant el son entre les dones i els adults grans.

Causes

Els experts no saben exactament què causa les rampes a les cames a la nit. Això no obstant, existeixen factors coneguts que poden augmentar el seu risc.

Poden estar relacionats amb la posició dels peus. Sovint dormim amb els peus i els dits dels peus separats de la resta del cos, una posició anomenada de flexió plantar. Això escurça els músculs del panxell, fent-los més susceptibles a les rampes.

Altres factors que poden contribuir a les rampes nocturnes a les cames són un estil de vida sedentari, un sobreesforç muscular realitzat, una posició incorrecta en asseure's, ser massa temps seguit dempeus, un estat excessivament nerviós o un escurçament dels tendons.

Tractaments per alleujar

Encara que les rampes a les cames a la nit poden ser molt doloroses, en general no són greus. La majoria de les persones que els experimenten no necessiten tractament mèdic.

En tot cas, es poden emprovar alguns remeis casolans per provar d'alleujar les rampes.

  • Fes massatges a la teva cama

Fregar el múscul afectat pot ajudar que es relaxi. Utilitza una o ambdues mans per fer massatges i afluixar suaument el múscul.

  • Estira

Si la rampa està al panxell, estira la cama. Flexiona el peu perquè s'aixequi cap a tu i els dits dels peus apuntin cap a tu també.

  • Camina sobre els talons

Caminar sobre els talons activa els músculs oposats al panxell, permetent-te relaxar-te.

  • Aplica calor

La calor pot alleujar els músculs tensos. Aplica una tovallola calenta, una bossa d'aigua calenta o un coixí tèrmic en l'àrea afectada. Prendre un bany o una dutxa tebis també pot ajudar.

  • Pren un analgèsic

Els medicaments antiinflamatoris no esteroidals com l'ibuprofèn i el naproxèn poden ajudar a alleujar la sensibilitat després d'una rampa.

Si les rampes freqüents interrompen el teu son, demana una citació amb el metge. És possible que et recepti un relaxant muscular per prevenir les rampes. Si les teves rampes estan relacionades amb una altra afecció mèdica, també poden ajudar-te a controlar-ho.