L'OMS calcula que al voltant d'un 30% de la població mundial pateix migranyes de manera recurrent. Solen aparèixer en la pubertat i afecta principalment el grup entre els 35 i els 45 anys d'edat. És dues vegades més freqüent entre les dones que entre els homes a causa d'influències hormonals i està causada per l'activació d'un mecanisme encefàlic que condueix a l'alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap.

Normalment duren per tota la vida i quan es produeixen es caracteritzen per provocar dolor d'intensitat moderada a severa, d'un sol costat del cap o pulsativa i que pot durar des d'algunes hores fins a 2 o 3 dies.

L'alimentació i la millora de les migranyes

Un dels aspectes que més s'ha estudiat en els últims anys és com l'alimentació pot jugar un paper important a l'hora de millorar els símptomes. Per exemple, se sap segons aquest estudi publicat a The British Medical Journal que una dieta rica en peix gras ajuda a les persones que pateixen de migranyes freqüents a reduir la quantitat mensual de mals de cap i la intensitat del dolor en comparació amb les persones que segueixen una dieta rica en greixos i olis vegetals.

En concret, aquest tipus d'alimentació produeix entre un 30% i un 40% de reducció en el total d'hores de mal de cap per dia, les hores de mal de cap intens per dia i el total de dies de mal de cap per mes.

També hi ha estudis que han analitzat la influència d'una dieta cetogènica en aquest trastorn. Pel que sembla, les cetones produïdes durant una dieta cetogènica restauren l'excitabilitat del cervell i el metabolisme energètic per contrarestar la inflamació cerebral en persones que la pateixen. En aquesta investigació italiana es demostra que la freqüència de la migranya es va reduir significativament en les dones que van seguir una dieta cetogènica baixa en calories durant 1 mes, en comparació amb una dieta baixa en calories estàndard.

Home amb migraña / Unsplash
Home amb migranya / Unsplash

La dieta cetogènica

Encara que les quantitats poden variar en funció del pes i l'activitat física que desenvolupi una persona, per regla general una dieta cetogènica ha d'aportar d'un 60% a un 75% de les calories procedents del greix, d'un 15% a un 30% de les proteïnes i d'un 5% a un 10% dels carbohidrats.

Aquesta ingesta provoca que l'organisme es quedi sense glucosa i comenci a descompondre principalment el greix per obtenir energia. Aquest procés es diu cetosi i provoca una pronunciada pèrdua de pes si es manté en el temps.

Això sí, cal consultar sempre amb un metge, perquè en aquest tipus d'alimentació es restringeix la ingesta d'aliments importants provocant que l'organisme vegi reduïda l'aportació de vitamines, minerals i fibra. Per exemple, es disminueix l'aportació de nutrients com el calci, la vitamina D, el seleni, el magnesi, el zinc i el fòsfor.