L'orenga és una planta aromàtica silvestre que es distribueix per tot Europa i en algunes parts de l'Àsia occidental. El gran aliat de moltes pizzes, no ens enganyarem. L'orenga que utilitzem en el nostre dia a dia és l'orenga vulgar, una variant autòctona del mediterrani, de sabor fort i gust amarg.

S'utilitza principalment en la preparació de plats típics de països mediterranis, sent famós per la seva àmplia utilització a la cuina mediterrània, especialment en diferents receptes de la gastronomia italiana.

Quan sentim la paraula orenga a tots se'ns passa pel cap immediatament el record a plats de pasta o pizza que elaborem a les nostres cases o que hem pres en algun dels restaurants italians que tenim al nostre radar.

Amanides condimentades amb orenga

Fins i tot, encara que menys habitual, també és un ingredient idoni per prendre en diferents tipus d'amanides, ja siguin amanides d'estiu, amanides de pasta freda o de vegetals. El que us volem descobrir en aquest article és que a més d'aquest toc únic i especial que aporta als menjars, l'orenga té importants beneficis per a la salut.

oregano
Orenga

Propietats d'aquesta planta beneficioses per a la salut.

L'orenga seca té un alt contingut en ferro, calci i en fibra, el que fa d'ella un potent anticancerigen.

El carvacol, compost que es troba en l'oli d'orenga, té un fort poder antibacterià capaç de fer-se resistent fins i tot a determinats antibiòtics.

Però són molts més els beneficis que l'orenga té per a l'organisme. L'orenga serveix per alleujar símptomes i per a prevenció de:

  • Malestar gastrointestinal.
  • Dolors menstruals.
  • Mal d'orella.
  • Dolors musculars.
  • Al·lèrgies.
  • Mal de cap
  • Trastorn de les vies urinàries

Receptes amb un toc d'orenga

Abans d'acabar us volem proposar alguns dels nostres plats d'amanides que contenen un toc d'orenga i amb què sorprendreu els vostres convidats i deixar-los amb la boca oberta.

  • Amanida de tomàquets vermells i verds:

La perfecta amanida d'estiu, època en què menjarem els tomàquets més saborosos. Trossejarem en rams tant tomàquets verds com vermells, picarem un gra d'all i picarem unes fulles d'orenga fresca que donaran un toc únic de sabor.

  • Amanida de cogombre amb iogurt:

L'amanida més grega de la nostra selecció, es prepara a partir de fines rodanxes de cogombre i tomàquet acompanyades d'ou dur. En el centre del plat, una mica de iogurt natural amanit amb pebre i un toc d'orenga, al·lucinaràs! Ara que ja coneixeu una mica més sobre els beneficis de l'orenga per a la nostra salut no heu de posar-vos més que mans a l'obra per incorporar-ho a la vostra dieta diària!

  • Amanida de pasta amb surimi i orenga:

La millor amanida de pasta que us pugueu imaginar i que pot servir-se tant freda com temperada i preparar-se de multitud de formes, amb tomàquet, blat de moro, cogombre, alvocat. El toc final el donem amb una deliciosa vinagreta amb orenga seca i formatge, simplement deliciós!