Nutricionista i dietista: de què estem parlant?

Per entendre les diferències entre nutricionista i dietista hem en primer lloc de conèixer com es defineix cada un dels termes, així com l'objectiu de cada una d'aquestes professions.

Nutricionista

En el cas de la professió de nutricionista (de vegades també anomenats dietista-nutricionista), estem davant de professionals que han estudiat un grau o llicenciatura en Nutrició i Dietètica a nivell universitari (o bé s'han especialitzat dins de la medicina en l'esmentada branca).

Els nutricionistes estan formats de manera que són experts en nutrició (és a dir, no en menjar si no als nutrients i elements que s'obtenen amb això i com afecten a l'organisme) i en pautes alimentàries focalitzades en les necessitats del pacient, independentment de si aquest està sa o pel contrari pateix algun tipus de trastorns o malaltia.

És recomanable la utilització dels seus serveis per aquells que pateixen algun tipus de malaltia mèdica (per exemple la diabetis) o psiquiàtrica (en el cas d'una bulímia o una anorèxia nerviosa).

Diverses diferències que no sempre coneixem

Dietista

Respecte al dietista, es tracta d'un professional centrat en el procés de l'alimentació com a tal: l'acte de menjar. La seva principal funció és l'establiment de pautes alimentàries i d'activitat adequades, en general aplicables a la major part de la població segons aspectes com el pes, l'altura i quins objectius tinguin. Això sí, la seva formació els capacita principalment per atendre població sense problemes de salut greus. La seva formació és més limitada, generalment basada en cursos i mòduls superiors en Dietètica que tendeixen a durar entre diversos mesos i dos anys.

Semblances entre ambdós col·lectius

Com podem veure, ambdós tenen semblances molt palpables: tant nutricionista com dietista treballen a fi de promoure i mantenir la salut a través de la gestió de la ingesta i la nutrició. També es requereix en ambdós casos d'una preparació prèvia especialitzada.

En ambdós casos també és possible que a més del tracte directe amb el client participin en investigacions, assessorament en l'àmbit educatiu i en màrqueting. Les semblances són bastant marcades: de fet, sovint en comptes de diferenciar-los es parla del dietista-nutricionista (si bé la seva formació seria la pròpia de l'anteriorment citat nutricionista), però això no implica que no existeixin també diferències.

nutricionista

Nutricionistes i dietistes, una ajuda molt sana

Principals diferències

Si bé amb la definició d'ambdós termes és possible percebre gran part de les diferències existents entre nutricionistes i dietistes, resulta de d'utilitat explicitar-les. Així doncs podem trobar que les principals diferències entre ambdós àmbits són els següents.

1. Nivell de formació

Una de les diferències més notòries entre nutricionista i dietista és el nivell de formació requerit per arribar a aconseguir l'esmentada titulació. A Espanya, el nutricionista ha d'haver cursat estudis universitaris en forma de llicenciatura o grau en Nutrició i Dietètica o bé haver-se especialitzat en aquesta branca durant els estudis de Medicina. Respecte al dietista, la seva formació tendeix a ser de menor durada, cursant mòduls d'FP en Dietètica que l'habiliten com a tècnic en aquesta matèria.

2. Tipus d'usuari

Com hem vist, les persones que acudeixen a un dietista són en general persones amb un bon estat de salut o bé que no pateixen malalties que requereixin de modificar pautes alimentàries. L'objectiu habitual d'aquest tipus d'usuari és perdre pes o mantenir-se en forma, encara que també poden participar en l'assessorament en màrqueting i educació o participar en investigacions multidisciplinàries.

Per contra, els nutricionistes tendeixen a ser requerits no només per les persones amb un nivell normatiu de salut sinó també per aquells que presenten patologies o estats alterats a tenir en compte. Per exemple haurien de recórrer a un nutricionista persones amb problemes cardíacs, embarassos, diabetis, problemes psiquiàtrics o consum crònic de fàrmacs que poden provocar severes alteracions si es combinen amb certs aliments. Poden formar part del sistema nacional de salut.

3. Adscripció al Sistema General de Salut

Si bé poden complir funcions semblants en alguns casos, només una de les branques es considera que és part del Sistema Nacional de Salut. A Espanya es tracta de la figura del nutricionista, la formació del qual és més especialitzada i li permet fer front a l'assessorament i intervenció en casos de patologia.