En els últims anys s'han popularitzat els suplements de vitamina D amb l'objectiu de prevenir el desenvolupament de determinades malalties. Ara, un estudi dut a terme per la Universitat de Finlàndia Oriental ha acabat que prendre una dosi més alta de vitamina D que la recomanada durant cinc anys no afecta la mortalitat total o la incidència de malalties cardiovasculars o càncer en homes i dones.

Els nivells baixos de vitamina D al cos s'han relacionat amb un risc més important de moltes malalties cròniques i mort prematura. Tanmateix, no es pot deduir directament de tals estudis si l'ús de suplements de vitamina D pot reduir el risc de malaltia o mort. A començaments de la dècada de 2010, es van iniciar assajos de vitamina D a gran escala a diversos països que van examinar els efectes de dosis de vitamina D superiors a les recomanades sobre el risc de desenvolupar malalties. Un d'ells va ser precisament aquest assaig finlandès.

En la investigació, un total de 2495 participants –homes de 60 anys o més i dones de 65 anys o més– es van dividir en dos grups perquè, durant cinc anys, se'ls administrés a un placebo i a un altre 40 o 80 micrograms (1600 o 3200 UI) de vitamina D3 per dia. Tots els participants eren lliures de malalties cardiovasculars i càncer al començament de l'assaig i se'ls va permetre ingerir la ingesta recomanada de vitamina D de fins a 20 micrograms (800 UI) per dia.

Vitamines en dragees

Durant aquell temps, 119 participants van desenvolupar malaltia cardiovascular, 129 subjectes van ser diagnosticats amb càncer i 19 van morir. No hi va haver diferències estadísticament significatives entre els grups. Les dosis de vitamina D van demostrar ser segures, ja que no es van observar diferències en els efectes secundaris entre els grups.

Les troballes estan en línia amb altres estudis similars que han demostrat que prendre dosi més alta de vitamina D que les recomanades durant molts anys no té un efecte significatiu sobre el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular o càncer si l'estat de vitamina D del cos ja és adequat. A Finlàndia, la ingesta mitjana de vitamina D de la població ha augmentat des de principis de la dècada de 2000 degut, entre altres coses, a la suplementació amb vitamina D d'olis vegetals per untar i productes lactis líquids, així com a l'ús de suplements de vitamina més gran D.

A més d'aquestes troballes principals, l'estudi proporcionarà informes complets sobre els efectes de la suplementació amb vitamina D en, entre altres coses, diabetis tipus 2, fractures i caigudes, canvis d'humor, infeccions, condicions de dolor i altres resultats.