Practicar exercici és aconsellable per a la salut de l'organisme i per a la ment dels nens. Jugar a bàsquet o a futbol, practicar natació, gimnàstica o dansa... No importa quin tipus d'activitat sigui. Cada vegada més estudis demostren que la pràctica de l'esport és beneficiosa per a la salut. Segons una investigació de l'Institut Universitari de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir (UCV), la pràctica continuada i sistemàtica d'activitats físic esportives ajuda a què els nens tinguin una millor atenció: augmenta el seu rendiment cognitiu fins i tot un 25%.

L'organisme dels més petits està en contínua formació i creix de forma molt ràpida. La pràctica esportiva augmenta el seu desenvolupament motor, fomenta la flexibilitat i l'equilibro i, com en la resta de la població, evita el sedentarisme. Però no acaben aquí les seves bondats. Els investigadors de l'Institut Universitari de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir (UCV) asseguren, després dels resultats d'un estudi realitzat en població infantil entre 10 i 12 anys, que el rendiment cognitiu millora entre un 15% i un 25%.

esport equip
 

Els qui practicaven esports col·lectius eren un 25% superiors en la tasca de diferenciar estímuls comparats amb què l'exercitaven de manera individual

 

Un gran ventall de possibilitats per als nens

Els resultats van mostrar que la pràctica físic esportiva contribueix de forma evident a incrementar el rendiment cognitiu. D'aquesta manera, la capacitat d'atenció augmenta entre un 15% i un 25%. De la mateixa manera, els nens que realitzaven menys exercici cometien un 7% més d'errors. I els que practicaven esport en equip (com a bàsquet, futbol o handbol) eren un 25% millors en la tasca de diferenciar estímuls rellevants i no rellevants comparats amb què ho feien de forma individual (com a natació o atletisme).

Però amb la seva pràctica s'obtenen molts altres beneficis. Fomenta l'aprenentatge de les regles socials, que se superi l'individualisme i ajuda als qui són més tímids a què s'obrin als altres. A més, permet canalitzar la impulsivitat i l'agressivitat. També afavoreix la millora de la coordinació, les possibilitats motrius i el creixement sa d'ossos i músculs. I, al seu torn, estimula els petits que assumeixin responsabilitats.

 

L'exercici més idoni

Les malalties derivades del sedentarisme i d'una mala alimentació, com l'obesitat, no deixen d'augmentar. Ser un nen obès pot comportar que es portin malalties com a hipertensió, diabetis mellitus 2 o xifres de colesterol elevades, que al seu torn, formen part dels factors de risc cardiovascular. Així, practicar esport, a més de prevenir aquestes patologies ajuda el seu desenvolupament. Segons la Fundació Espanyola del Cor, el millor exercici és, sobre tot "l'aeròbic, que augmenta la resistència, millora la força muscular i la flexibilitat, i que no suposi una sobrecàrrega osteomuscular per evitar problemes en el desenvolupament".

Per a ells, els experts llancen una sèrie de recomanacions:

  • Fins als 8 anys. Jocs, exercicis de psicomotricitat, coordinació i equilibri, exercicis de sentit del ritme i de l'espai. Anar, saltar, enfilar-se i ballar.
  • Des dels 8 als 12 anys. Exercicis que contribueixin al creixement i desenvolupament general, amb augment de les activitats diàries, i que estimulin el desenvolupament de les qualitats físiques (resistència, força i flexibilitat). Aquest període és molt bo per aprendre la tècnica dels diferents esports.
  • Entre els 12 i 14 anys. Augmentar l'entrenament de la tècnica de cada moviment esportiu i començar algun tipus de competició que mantingui la motivació a través del joc.
  • A partir dels 14 anys. Aquest és un bon moment per començar un entrenament més especialitzat, amb increment del volum de càrrega i entrenament en general.