La Fundació "la Caixa" ha presentat les conclusions de l'últim estudi que ha impulsat en el marc del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l'entitat. I aquestes són clares: l'atenció psicosocial i espiritual millora el benestar i l'estat d'ànim de les persones amb malalties avançades.

L'atenció psicosocial i espiritual millora el benestar i l'estat d'ànim de les persones amb malalties avançades

L'estudi, realitzat per la Càtedra de cures pal·liatives de la Universitat de Vic-Central de Catalunya juntament amb l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ha evaluat un total de 6.471 pacients en situació de malaltia avançada. Concretament, l'edat mitjana de les persones ateses és de 73 anys, el 52% són dones i el 48% homes i el 61% pateix una malaltia oncològica i el 39% un altre tipus de patologia.

Les tres principals conclusions de l'estudi

L'estudi ha permès als investigadors treure tres principals conclusions sobre l'atenció psicosocial i espiritual a persones que tenen malalties avançades.

1. Millora de l'ànim. En la primera visita, el 78% dels pacients se sentia regular o malament, però, després de la intervenció dels Equips d'Atenció Psicosocial, aquest percentatge s'ha reduït a menys de la meitat.

2. Les creences són rellevants. Després de rebre atenció psicològica, social i espiritual, un 66% considera que les seves creences i valors l'ajuden a enfrontar-se a la malaltia

3. La sensació de tristesa millora. En la primera visita, prop del 50% de les persones se sentien bastant o molt tristos, però després de rebre atenció psicològica el percentatge ha baixat fins al 17%.

"Totes les persones mereixen un final de vida serè i digne"

"Aquesta avaluació posa en relleu la importància de la mirada integral: s'han d'atendre totes les dimensions en les situacions de malaltia. El nostre objectiu com a professionals és contribuir que el tancament de la biografia es doni en les millors condicions possibles i que l'atenció pugui ser integral en tots els casos, ja que totes les persones mereixen un final de vida serè i digne", destaca el Dr. Xavier Gómez-Batiste, catedràtic de medicina pal·liativa i director científic del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa".

Anciana i metge / Fundacio la caixa
Foto: Fundació "la Caixa"

Des de fa 14 anys, el Programa ofereix una atenció de qualitat a les persones que es troben en situació de final de vida i treballa per la humanització de les cures en situacions de cronicitat avançada i vulnerabilitat social i, a finals d'aquest any, ja s'estarà desenvolupant a totes les províncies d'Espanya i a les dues ciutats autònomes.

El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades ofereix una atenció de qualitat a les persones que es troben en situació de final de vida

Des de la posada en marxa el 2008 del Programa, ha atès més de 650.000 persones a tota Espanya: 290.181 pacients i 372.630 familiars, intervenint en centres sanitaris, equips domiciliaris i residències.

Una escola per aprendre a cuidar

A través de l'Escola de Cuidadors, la Fundació "la Caixa" posa a disposició dels cuidadors no professionals i voluntaris coneixements, tècniques i habilitats per acompanyar el millor possible les persones que es troben en situació de malaltia avançada o final de vida.

Anciana i dona de mitjana edat / Pexels-Andrea Piacquadio
Foto: Pexels-Andrea Piacquadio

L'Escola de Cuidadors ofereix un cicle monogràfic de tallers en format presencial o virtual, amb una durada d'entre 1.30 i 2 hores cada un, dirigits a un mínim de 10 persones i a un màxim de 15, i conduïts per persones expertes en els diferents àmbits de l'escola ("Cuidar-se per cuidar", "Acompanyament emocional i bon tracte", "Confort físic", "Recursos comunitaris", "Parlem sobre dol", "Persona i demència" o "Ioga").

Si vols apuntar-te a l'Escola de Cuidadors, clica aquí.