Migdiada: temps destinat a dormir després de menjar. Aquesta és la definició que el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola recull sobre aquest meravellós terme. El seu origen, com no podia ser de cap altra manera, prové dels països mediterranis i desèrtics on l'excés de calor va fer necessari institucionalitzar aquest ritual. En aquest article, volem aprofundir alguna cosa més sobre els avantatges i desavantatges d'aquesta "becaina exprés" de què molts gaudeixen i que en canvi, a d'altres els desperta el seu mal geni.

Existeix una antiga creença sobre que va ser Sant Benet Abad, patró de Europa,el precursor de la migdiada. Aquest monjo va ensenyar als seus companys a construir rellotges, a fi de poder marcar les tasques corresponents a cada una de les hores del dia i va reservar la sisena per al moment de descans o migdiada, com indica la regla benedictina.

El seu origen prové dels països mediterranis

I és que la migdiada no és un mer caprici del cos, sinó una necessitat fisiològica real produïda per la desconnexió de certes neurones que són les encarregades de mantenir-nos desperts en acabar de menjar. L'augment de sucre a la sang del cervell impedeix la producció de la proteïna encarregada de regular els estats de son i vigília. És llavors quan comença aquesta lluita entre cos i ment per no adormir-se.

alexander ramat cfKO58M1QpY unsplash
Migdiada / Font: Unsplash

Com que són molts els mites i teories que envolten a aquest moment, intentarem aclarir els avantatges i desavantatges reals de fer una becaina.

La migdiada ideal ha de durar 26 minuts:

Partint d'aquesta recomanació, el 2011 un estudi de la Junta de Seguretat en el Transport dels Estats Units (NTBS, en les seves sigles en anglès) va demostrar que donar una capcinada durant aquest lapse de temps ajudaria a millorar un 34% el rendiment dels controladors aeris i reforçaria el seu estat d'alerta un 54%..

Tanmateix, una migdiada llarga pot alterar els ritmes vitals i del son, despertar el nostre mal humor i deixar-nos fora de joc per al que queda de tarda. No és bo allargar el temps de descans, perquè quan arribi la nit, el cos no estarà preparat per dormir i descansar adequadament.

Allarga la vida del nostre cor:

Estudis internacionals també diuen que aquest petit descans redueix la pressió arterial i la sensació d'estrès generada pel treball i el ritme de vida que portem. A més, s'ha comprovat que els nens d'entre tres i cinc anys que fan la migdiada en horari escolar augmenten la seva capacitat per retenir coneixements, aprendre i exercitar la seva memòria, la qual cosa els permet aprofitar millor les hores de classe de la tarda.

Aquesta afirmació ha estat qüestionada per un equip de científics britànics, que arribat a la conclusió que no només no és positiva per als nens, sinó que a més considera que la migdiada augmenta el risc de mort prematura. Una vegada analitzats els pros i contres de la migdiada, el millor és prendre una decisió en funció de com us sentiu vosaltres. La nostra recomanació és aprofitar el descans uns minuts després de menjar per omplir-nos d'energia i millorar l'estat d'ànim.