Tots estem acostumats a sentir això que, per aprimar-se, és necessari cremar més calories de les que es consumeixen. De fet, perquè la pèrdua de pes sigui efectiva, ha d'existir un dèficit al voltant del 20%. Tanmateix, molts nutricionistes consideren que pensar en el valor calòric dels aliments amb l'objectiu d'eliminar els quilos que ens sobren és un error i que resulta molt més interessant fixar-nos en els macros. Veurem per què.

Macro és una abreviatura de macronutrient

Què són els macros i en què es diferencien de les calories?

Macro és una abreviatura de macronutrient, sobre els quals segur que n'has sentit parlar. En concret, són tres:

  • Hidrats de carboni o carbohidrats: Són presents a gairebé tots els aliments i, sobretot, al pa, la pasta i similars. Sens dubte, es tracta dels grans enemics de les dietes hiperproteiques, si bé és cert que resulten totalment indispensables per a la vida. De fet, són els responsables de proporcionar-nos l'energia que necessitem per viure. Els esportistes de resistència han de cuidar especialment la seva ingesta. Cada gram d'hidrats de carboni té unes 4 calories.
  • Àcids grassos: Tendim a pensar que tots els greixos són dolents a l'hora d'aprimar-se, però això és un cras error. De fet, existeixen àcids grassos molt saludables i indispensables per a la vida, com és el cas de l'omega-3. Fins i tot ens ajuden a eliminar el colesterol i a lluir una pell i un cabell més ters i radiant. Cada gram aporta 9 calories al cos.
  • Proteïnes: Són els macronutrients estructurals, és a dir, aquells que el nostre cos utilitza per construir tots i cada un dels seus teixits. Parlem de la musculatura, de la pell o de les vísceres, per exemple. Encara que un gram també equival a 4 calories, no és real. El nostre cos no consumeix proteïnes per obtenir energia tret d'en casos d'extrema necessitat que, generalment, es dona en situacions d'inanició.
Macros
Macros

Dit això, a l'hora d'elaborar una dieta que satisfaci les nostres necessitats fisiològiques i que, de passada, ens ajudi a eliminar els quilos que ens sobren, només cal saber la quantitat de macronutrients que necessitem cada dia segons l'activitat física que tinguem. Per a això, la calculadora de macros és de gran utilitat ja que ajuda a determinar-los de forma molt precisa i pràcticament automatitzada.

Aquestes quantitats són molt més realistes i exactes que si provem de configurar la dieta partint de les calories. El motiu? La caloria és una unitat de mesurament d'energia, mentre que el macro no.

Com és obvi, el nostre cos no utilitza tots els aliments que ingerim cada dia per obtenir energia. Això és una cosa especialment palpable en el cas de les proteïnes, tal com expliquem en línies anteriors. Tanmateix, succeeix el mateix, encara que en menor proporció, amb els àcids grassos. Aquest és el motiu pel qual no pot considerar-se com un valor precís per calcular la nostra dieta.

No tots els aliments són iguals

És cert que determinar les necessitats alimentàries entorn de la figura dels macros és més precís que fer-lo a través de les calories. Tanmateix, tampoc no són fiables al 100%. La raó és que cada aliment és diferent. Per exemple, no és el mateix obtenir 20 grams d'àcids grassos d'un filet de tonyina que prendre'ls mitjançant la ingesta d'un dònut de xocolata. En aquest últim cas, el nostre cos necessitarà molt més esforç per eliminar-los i per evitar que s'acumulin al ventre o als malucs, per exemple.

En definitiva, esperem haver-te ajudat a comprendre què són els macros i a utilitzar-los de forma adequada de cara a perdre pes i posar-te en forma.