Els nutrients del cervell requereixen tota la teva atenció. Probablement el cervell humà sigui l'òrgan més demandant quant a nutrició es refereix. Aquest òrgan és importantíssim, controla l'estat d'ànim, els patrons de son, la disposició per al sexe, la memòria, la concentració i la funció de la resta dels òrgans del cos.

El cervell pesa tan sols 1,5 quilograms. El seu pes representa al voltant del 2% total del nostre pes però requereix gairebé el 30% de l'energia que consumim en forma d'aliments.

El "combustible" principal del cervell és la glucosa

Els nutrients del cervell:

  • El "combustible" principal del cervell és la glucosa. No qualsevol sucre és saludable per al cervell. La que trobem en fruites, cereals com la civada o en grans com l'arròs integral i les llenties són les millors.

Aquesta glucosa s'allibera gradualment i de forma constant suplint d'energia per 4 o 5 hores al cervell. El sucre contingut en refrescos, cereals refinats, rebosteria i galetes entren tan ràpidament a la sang que arriben a "saturar" els nivells de glucosa circulant. Aquesta saturació de sucre en sang provoca dues conseqüències greus per a la salut. Entre d'altres; obesitat i diabetis.

  • Els aminoàcids: els intel·ligents. Obtenim els aminoàcids de verdures, hortalisses i lleguminoses com les llenties. També, de fruita seca, carn, peix, ous, llet i els seus derivats. Els aminoàcids són importants perquè amb ells es formen els neurotransmissors, aquestes molècules porten i porten la informació entre neurona i neurona; és a dir, són els missatgers del cervell. El seu desequilibri es tradueix en alteracions mentals.

Gràcies a aquests missatgers, s'executen accions com asseure's, caminar i aixecar-se; fins a la modificació de l'humor, el son, els pensaments, l'energia i la digestió.

Una deficiència greu d'aminoàcids provoca una comunicació incorrecta entre els llenguatges químics del cervell i es pot manifestar com a apatia, absència de motivació, dificultat per concentrar-se, relaxar-se o mala memòria.

Cervell
Cervell
  • Els greixos saludables. Els àcids grassos poliinsaturats (AGPI) són importants ja que protegeixen i recolzen la bona conductivitat elèctrica entre les neurones. Podem trobar aquests greixos saludables, coneguts com a Omega 3 en peixos com el salmó, la tonyina o les sardines; o bé en fonts vegetals com les llavors chía i la llinosa.
  • Vitamines i Minerals. Com en qualsevol gran obra, darrere dels actors principals hi ha centenars d'elements que fan que tot funcioni, i aquestes són les vitamines i minerals.

A través de la seva presència constant, la glucosa es converteix en energia, els aminoàcids es converteixen en neurotransmissors i els àcids grassos en protectors cel·lulars que poden aprofitar-se.

Tots ells en perfecte equilibri realitzen un minuciós i perfecte treball de tot el sistema nerviós. Milions de connexions que requereixen una alimentació equilibrada, nodrida, hidratada i saludable.

El cervell és un òrgan molt demandant, encara no existeix cap altra màquina tan perfecta que sàpiga renovar-se a si mateixa sense importar l'edat; la pròxima vegada que et preguntis per què val la pena millorar la teva alimentació, pensa que la inversió està en la teva pròpia salut mental