D'acord amb la guia alimentària d'una bona part de la població de certes regions, es consumeixen algunes porcions de llet i derivats com els formatges, dels quals hi ha moltes varietats: avui seleccionem cinc tipus de formatges i les seves característiques, dels més consumits, i segur que t'interessa saber què t'aporten.

El formatge és un dels aliments més importants de la dieta de tota persona per la seva aportació de calci i proteïnes; també contenen vitamines A, B2, niacina, B12, i D, a més de minerals com el zinc i el fòsfor; per als vegetarians és el complement necessari per compensar les proteïnes no obtingudes de la carn i en general es fan servir per a una gran quantitat de receptes o plats, com ara les amanides d'estiu o els berenars amb els batuts de proteïnes.

El formatge és un dels aliments més importants de la dieta

Formatge
Formatge

El formatge blanc

  • Aquest tipus de formatge té poquíssim sodi i menys greix saturat que els grocs
  • És obtingut de la coagulació de la llet amb àcid làctic i llevat.
  • Per cada 100 g (3 llesques) s'obtenen 264 calories, 20,2 g de greix (11 g de greix saturat), 3,2 g de carbohidrats i 17,4 g de proteïnes
  • És interessant per als sandvitxos, coques, masses i truites o per fer-lo servir com a farcit de les patates rostides.

El formatge de ricota

  • És una bona opció de poc valor calòric i baix en greixos saturats amb una càrrega més petita de sodi.
  • És el resultat de l'acidificació del sèrum de formatges.
  • Per cada 100 g (2 llesques) s'obtenen 140 calories, 8,1 g de greix (4,5 g de greix saturat), 3,8 g de carbohidrats, 12,6 g de proteïnes.
  • S'utilitza per als farcits de masses o coques integrals, sandvitxos, amanides o acompanyar plats a la graella.

El formatge cottage

  • És una opció fresca i tova feta amb grans de mató fresc, cremosa i de baixa acidesa.
  • És un formatge molt utilitzat pels esportistes o aficionats a seguir les dietes baixes calories.
  • Per cada 100 g (6 cullerades soperes) s'obtenen 103 calories, 4,5 de greix (2,8 g de greix saturat), 2,7 g de carbohidrats, i 12,5 g de proteïnes.
  • Se'l consumeix amb patés, sandvitxos o gratinar alguns menjars.
  • També s'aprofita les seves bondats per alimentar al cos mentre s'adorm.

El formatge mozzarella light

  • Aquest formatge té més greix saturat que el formatge blanc però el seu contingut total de greix és normal; subministra més calci i fòsfor.
  • Per cada 100 g (7 llesques) s'obtenen 254 calories, 16 g de greix (10 g de greix saturat), 2,8 g de carbohidrats, i 24 g de proteïnes.
  • És molt utilitzat a les pizzes, truites, macarrons, o sandvitxos.

El formatge prat light

  • És similar a la mozzarella però conté més vitamines i minerals; està fet amb la coagulació de la llet conformant una massa salada i premsada perquè el sèrum sigui eliminat.
  • Per cada 100 g (4-5 llesques) s'obtenen 267 calories, 13 g de greix (12 g de greix saturat), 6,7 g de carbohidrats, i 30 g de proteïnes.
  • És ideal per als sandvitxos calents i freds, amanides i acompanyar els snacks

Formatges per consumir amb moderació

Hi ha un grup de tres formatges que formen part de la dieta de la majoria de les persones amb què cal anar amb compte quan se segueix certes dietes específiques per a guanys musculars, definició muscular o aprimament.

  • El cheddar per cada porció de 100 g té 403 calories, 33 g de greix (21 g de greix saturat) i 621 mg de sodi.
  • El parmesà ratllat per cada porció de 100 g té 431 calories, 29 g de greix (17 g de greix saturat) i 1 844 mg de sodi.
  • El provolone per cada porció de 100 g té 351 calories, 27 g de greix (17 g de greix saturat) i 876 mg de sodi.