Alimentar és proporcionar al cos el conjunt de substàncies que pot menjar i beure i que són necessàries per subsistir. Aquesta acció és el primer pas per nodrir-se. La nutrició és el conjunt de processos pels quals l'organisme rep i assimila els components dels aliments que compleixen funcions vitals. La nutrició és un procés inconscient.
Els principis immediats o també anomenats macronutrients (glúcids, lípids i les proteïnes) es troben en grans quantitats als aliments i compleixen diverses funcions en l'organisme, entre elles, l'energètica.
Alimentar és proporcionar al cos el conjunt de substàncies que pot menjar i beure i que són necessàries per subsistir
Els glúcids
La majoria d'ells són anomenats hidrats de carboni, atesa la seva composició química. Vegem alguna particularitat dels més esmentats:
- Glucosa: totes les cèl·lules de l'organisme poden utilitzar-la. Per a algunes, com el cervell i la medul·la espinal, és l'única font d'energia.
- Fructosa: és el glúcid més dolç i es troba en mel i fruites.
- Sacarosa o sucrosa: en canya de sucre, algunes fruites, pastanaga i altres hortalisses dolces. Està format per glucosa i fructosa.
- Lactosa: en la llet dels mamífers.
- Dextrines: s'obtenen per divisió industrial a partir del midó. Utilitzades en farinetes.
- Midó o fècula: en cereals, tubercles i llegums. Necessita ser cuinat per ser digerit.
- La fibra: es divideix en dos tipus:
- Soluble: després dels apats redueix la glucosa en sang. Redueix les lipoproteïnes LDL (anomenades colesterol dolent). Potencia l'absorció de Calci, Ferro, Magnesi, Zinc i Vitamina K i enforteix els bacteris protectors del còlon. Alenteix el buidatge de l'estómac i el trànsit intestinal. Es troba en cítrics, poma, llegums, ordi i civada.
- Insoluble: accelera el buidatge de l'estómac i el trànsit intestinal. En ancians i nens amb alimentació extremadament fibrosa pot produir dèficit de Calci, Hierro i Zinc. Reté aigua i sals en el còlon, augmentant la massa fecal. Presenti en cereals integrals (blat, sègol, arròs, etc), derivats i segó. També en tiges, troncs i fulls de verdures i hortalisses.

Els lípids
Estan formats per àcids grassos. Es poden trobar de tres tipus, depenent de la seva densitat:
- Saturats: són els més sòlids a temperatura ambient (per exemple, els que conté la mantega). Són els denominats grasses "trans".
- Monoinsaturats: en el punt mitjà de solidesa (per exemple l'oli d'oliva).
- Poliinsaturats: els més líquids. Dins d'aquest últim grup, els més populars són el linolèic, en olis de llavors, i el linolènic, en peix.
Aquests dos àcids grassos són essencials, és a dir, l'organisme no els fabrica, amb la qual cosa és necessari ingerir-los. Els àcids grassos poliinsaturats són els greixos "cis". El colesterol es troba de forma natural a les membranes del cos humà a fi de regular la fluïdesa adequada d'aquestes.
Les proteïnes
Estan formades per aminoàcids. Hi ha dos tipus d'aminoàcids: els essencials, que l'organisme no pot aconseguir més que ingerint-los i els no essencials, que són sintetitzats al fetge a partir d'altres aminoàcids.
- La proteïna de l'ou és la proteïna patró o referencia, ja que té una composició d'aminoàcids la quantitat del qual i qualitat responen a les nostres necessitats.
- Les proteïnes d'origen animal tenen, per la seva digestibilitat més gran i quantitat d'aminoàcids essencials, més qualitat que les vegetals.
Mitjançant combinacions d'aliments podem obtenir proteïnes de qualitat, per exemple, associant en la mateixa menjada llet, carn, peix o llegums més cereals (com es fa en les mongetes amb arròs).