La síndria és una fruita típica estiuenca, dolçassa i molt aquosa. Sense tenir una composició rellevant, destaquen diferents compostos que afavoreixen la salut. Entre ells, el licopè (antioxidant) i la citrulina, un aminoàcid beneficiós per a la síntesi d'òxid nítric, un compost essencial per regular el to vascular i l'hemodinàmica, la dinàmica de la sang i la funció del cor. Durant la temporada natural d'aquesta fruita, és aconsellable menjar un bon tros de síndria diàriament i idear receptes originals per incloure-la en diferents plats del menú i no només com a fruita per picar entre hores o de postres. Un consum més gran pot millorar el control de la glucèmia i de la dislipèmia, així com de la hipertensió arterial.
Síndria, cor i síndrome metabòlica
Els beneficis biològics després d'un consum de síndria més gran es tradueixen en una possible millora del control de la glucèmia i de la dislipèmia, i fins i tot, de la hipertensió arterial. La síndria és una font biodisponible de citrulina, precursor per a la síntesi d'arginina (necessària per a la formació de proteïnes i altres molècules) en els éssers humans i, per tant, el consum d'aquest aliment funcional pot tenir implicacions importants en la prevenció i tractament de malalties cardiovasculars, cerebrovasculars i en la síndrome metabòlica.
Hi ha estudis que destaquen els beneficis de la síndria
El perfil d'una persona amb síndrome metabòlica inclou obesitat, hiperglucèmia, hiperinsulinemia i resistència a la insulina, a més de dislipèmia i hipertensió arterial. Aquests factors, de forma independent o en conjunt, contribueixen a un alt risc de malaltia cardiovascular, una de les principals causes de mortalitat als països occidentals.

La síndria és un dels pocs aliments rics per naturalesa en l'aminoàcid citrulina i, encara que en aquesta fruita es detecten quantitats variables de tal compost, s'estima un contingut mitjà d'1,5 mg/g. D'aquesta manera, amb el consum d'un quilo de síndria, s'assoleix el 40% de la ingesta mitjana diària recomanada per a les persones adultes: 3,8 g d'arginina (aminoàcid que es forma a partir de la citrulina).
L'arginina és un aminoàcid essencial per als joves mamífers (inclosos els nadons humans) i per a adults amb traumatismes, cremades, resecció massiva de l'intestí prim i insuficiència renal. Se sintetitza a partir de citrulina, a través d'una complexa via metabòlica, a totes les cèl·lules animals. L'arginina és fonamental per a la formació de proteïnes i altres molècules amb enorme importància biològica, com l'òxid nítric, un factor vasodilatador, antiaterogènic i antitrombòtic, essencial, per regular el to vascular i l'hemodinàmica (dinàmica del cor i de la sang).
Una concentració orgànica adequada d'arginina s'ha associat també amb millores en la concentració plasmàtica de glucosa, en gran manera a causa que l'òxid nítric augmenta el flux sanguini, la captació i oxidació de glucosa pel múscul esquelètic i la sensibilitat a la insulina en els teixits, a més de regular l'oxidació del greix.
Una bona porció de síndria al dia
Un dels pocs estudis que ha investigat la biodisponibilitat en humans de la citrulina i els seus metabòlits, com l'arginina, després del consum d'aliments l'ha realitzat el Servei d'Investigació Agrícola (ARS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA). En aquest estudi controlat i creuat de tres setmanes de durada, els participants van consumir una dieta controlada per nutricionistes que incloïa un consum baix de suc de síndria (0,260 kg per tassa, 3 tasses al dia) i un consum alt (0,52 kg per tassa, 6 tasses diàries de suc) als tres apats principals (esmorzar, dinar i sopar). El període de rentat entre un tipus de consum i un altre (sota o alt) va ser de dos a quatre setmanes. Durant aquell temps, els participants van consumir una dieta de lliure elecció, amb l'excepció d'ingerir aliments rics en licopè, com la síndria o el tomàquet.
En aquest estudi es va comprovar que, després de tres setmanes, els individus que més suc de síndria van consumir tenien més concentracions d'arginina, en comparació amb el grup control. Després d'analitzar aquests resultats, encara que sense imitar quantitats, el consell dietètic saludable recomana menjar una bona porció de síndria cada dia durant tota la temporada d'aquesta fruita estiuenca. El consum de síndria és bo per a la salut sense efectes secundaris, encara que amb excepcions en casos concrets. Les persones que tinguin molt descompensats els triglicèrids o els índexs de glucèmia, o bé els qui tinguin patologia hepàtica que requereixi un control estricte dels sucres, hauran fins i tot de limitar el consum de qualsevol fruita.