Pistacia vora és el nom botànic de l'arbre del pistatxo, que pertany a la mateixa família que el de l'anacard, i té el seu origen a les regions muntanyoses i seques de l'Iran, el Turkmenistan, Turquia i l'Afganistan.

El pistatxo és la més llaminera de la fruita seca. Les closques obertes ofereixen poca resistència als devoradors de sensacions. El sabor agredolç fon el paladar i no parem fins que desapareixen de la safata.

A l'Iran o Síria no podrien concebre la vida sense el gust d'emportar-se a la boca una mà de pistatxos o les delicioses pastitas que amb ells preparen. El plaer va a més acompanyat d'avantatges per a la salut: els pistatxos són nutritius i beneficien els sistemes nerviós, cardiovascular i immunitari, que és tant com dir que promouen la salut en general.

L'origen del pistatxo és a les regions muntanyoses de l'Iran, el Turkmenistan, Turquia i l'Afganistan

Propietats del pistatxo

La proporció de nutrients en els pistatxos crus és molt equilibrada:

  • Aporten ni més ni menys que un 20% de proteïnes vegetals, tant com els llegums, encara que es mengen en menor quantitat.
  • Contenen un 28% d'hidrats de carboni, que en ser absorbits lentament per l'organisme procuren energia gradual.
  • Ofereixen un 10% de fibra, ideal per ajudar a regular el trànsit intestinal.
  • Són en un 44,5% greixos, formats fins i tot en un 54% pel monoinsaturat àcid oleic, el mateix que domina en l'oli d'oliva o la polpa de l'alvocat, beneficiosos per al cor.
  • Quant als minerals, després del sèsam, el pistatxo és el fruit sec més ric en ferro i el més abundant en potassi (1g per cada 100), la qual cosa ho fa recomanable per controlar la tensió arterial.
Pistatxos
Pistatxos

Beneficis per a la salut del pistatxo

Els pistatxos, rics en greixos saludables, proteïnes vegetals i fibra, ajuden tant a prevenir diverses malalties com a potenciar la salut.

Cor sa

L'infart, l'arterioesclerosi i altres trastorns vasculars es poden prevenir consumint fitoesterols i greixos com les del pistatxo. Aporta luteína, que evita l'oxidació del colesterol i la seva acumulació en plaques d'ateroma, així com fitosterols i fibra que ajuden a eliminar-la de la circulació. D'una a tres racions diàries (de 30 a 100 g) poden reduir un 11% el colesterol dolent LDL.

Lliures d'anèmia

La combinació d'altes proporcions de coure (1,3 mg/100 g) i de ferro (4,15 mg) afavoreix l'assimilació d'aquest últim mineral. Per això el pistatxo és adequat en casos d'anèmia. Una altra manera de potenciar l'absorció del ferro del pistatxo és acompanyant el fruit sec d'aliments rics en vitamina C.

Visió de qualitat

La luteina i els carotens protegeixen la vista. S'ha associat el consum de pistatxos amb una menor incidència de cataractes, degeneració macular i pèrdua de visió, així com amb una bona percepció visual nocturna.

Obesitat i diabetis

El pistatxo és una mossada sana si es consumeix en racions moderades. És ric en fibra, el que afavoreix el trànsit intestinal i el control del sucre. Els diabètics poden utilitzar-los per reduir la càrrega glucèmica elevada d'altres aliments, com el pa o les patates.

Salut sexual

Segons el metge àrab Avicena, "és aromàtic, conforta l'estómac i excita". A Orient i sobretot a Síria es considera un potent afrodisíac. El zinc, necessari per a la síntesi d'hormones sexuals, i l'arginina, un aminoàcid que afavoreix l'erecció, poden explicar aquesta creença.