Mantenir una vida activa i realitzar exercici físic de manera regular és indispensable i beneficiós per a la salut. Tanmateix, de vegades la seva pràctica comporta alguns problemes afegits, com esquinços, tendinitis i rampes, amb diferent grau de gravetat. Però, de la mateixa manera, hi ha determinades molèsties que no són conseqüència directa de la pràctica esportiva, com les contractures musculars, el dolor menstrual o l'artrosi. En aquest article s'exposa com actuar davant d'un dolor determinat, quan aplicar fred i quan calor, de quina manera cal fer-ho i quines precaucions són necessàries.

Fred o calor? Què és millor per a cada lesió?

Com a norma general, s'utilitza la calor en les condicions cròniques i fred per a les situacions agudes. Una lesió aguda, com un esquinç o distensió muscular, provocarà inflamació i possiblement inflor juntament amb dolor. En aquest cas, l'aplicació de fred disminuirà el flux de sang a la zona afectada, la qual cosa repercutirà també en la inflamació i la inflor, que també es veuran reduïdes. En casos com aquests, després que es produeixi la lesió, cal seguir l'acrònim ARRISSI: repòs, gel, compressió i elevació.

Les lesions cròniques, d'altra banda, són resultat de l'ús excessiu d'alguns teixits, que provoquen dolor i, en conseqüència, contractures i disminució de la flexibilitat.

S'utilitza la calor en les condicions cròniques i fred per a les situacions agudes

Frío
Fred

Quan i com aplicar crioteràpia

El tractament amb fred -o crioteràpia- en lesions agudes ajuda a reduir el flux sanguini a la regió afectada. Això és beneficiós en la fase inflamatòria d'una lesió (les primeres 72 hores després de la lesió o l'agreujament d'una ja presenti abans), perquè contribueix a reduir la quantitat d'inflamació i la inflor que s'acumula a la regió lesionada. Aquesta teràpia també està indicada per disminuir el dolor i els espasmes musculars. El fred s'ha d'aplicar en lesions agudes cada 1-2 hores i durant 10-20 minuts.

Pot fer-se de diferents maneres: mitjançant una bossa de glaçons; amb un paquet de pèsols congelats que es modelen a la zona lesionada i es poden reutilitzar -posant-lo de nou al congelador- tantes vegades com sigui necessari (encara que no s'han de consumir si s'han descongelat i tornat a congelar); o amb compreses fredes de gel, disponibles en les farmàcies. Cal vigilar en utilitzar compreses fredes o productes congelats, ja que poden causar cremades amb rapidesa i sense la protecció adequada (una tovallola o un tèxtil que actuï de barrera).

L'idoni és fregar amb una petita quantitat d'oli l'àrea on s'aplicarà la compresa, llevat que la pell presenti ferides o hi hagi punts de sutura que, llavors, es protegirà amb un plàstic.

Altres recomanacions són ser molt acurats amb els tractaments de fred amb persones d'edat avançada, els nens petits, els qui pateixen diabetis, problemes circulatoris o hipersensibilitat al fred.