En general, tenir son després de l'exercici no és motiu de preocupació. És normal sentir-se cansat. Si bé és cert que és més probable després d'entrenaments intensos, també depèn de cada persona i la seva condició particular.

L'energia de cada un després de l'exercici depèn de molts factors, entre ells el nivell de condició física, l'alimentació, el nivell d'hidratació, el tipus d'exercici físic que es practiqui, com s'hagi dormit la nit anterior i les condicions metgesses subjacents. Així mateix, en alguns casos, sentir somni després de l'exercici pot ser un senyal que te n'has exigit massa.

Per què ocorre

La somnolència de després de l'entrenament és causada per la resposta natural del cos a l'activitat física. Quan es fa exercici, els músculs es contreuen repetidament. Utilitzen trifosfat d'adenosina (ATP) per produir aquestes contraccions. L'ATP és una molècula que proporciona energia a les teves cèl·lules.

Els teus nivells d'ATP disminueixen a mesura que continues entrenant. Això redueix la capacitat de funcionament dels músculs, la qual cosa provoca fatiga muscular.

El sistema nerviós central (SNC) també juga un paper important. Durant l'exercici, emet repetidament senyals per activar els seus músculs. Tanmateix, els senyals seran menors com més temps entrenis.

A més, l'exercici augmenta diversos neurotransmissors, inclosos la dopamina i la serotonina. Aquests canvis redueixen la capacitat del teu SNC per activar els músculs, el que porta a la fatiga central. Com a resultat, és possible que et senti cansats i busquis el descans d'una migdiada.

Pros de la migdiada després d'entrenar

  • Recuperació muscular

Una migdiada després de l'exercici pot ajudar la recuperació muscular. Quan dorms, la teva glàndula pituïtària allibera l'hormona del creixement i els músculs necessiten aquesta hormona per reparar i construir teixit. Això és essencial per al creixement muscular, el rendiment esportiu i per obtenir els beneficis de l'activitat física.

  • Millora del deute de somni

La privació del somni dificulta la recuperació muscular. També alenteix la funció cognitiva i debilita el sistema immunitari, el que contribueix a un baix rendiment esportiu. En fer una migdiada, pots disminuir els efectes de la falta de somni en descansar més.

  • Reducció de la fatiga física

Sentir-se somnolent després de l'exercici és un signe de fatiga muscular. Tanmateix, com la migdiada fomenta la recuperació muscular, disminueix la fatiga.

  • Més agilitat mental

De la mateixa manera, la migdiada després de l'exercici pot donar-te un impuls d'energia mental. Si et vas aixecar aviat per fer exercici, una migdiada pot ajudar-te a sentir-te menys cansat.

Una mujer duerme plácidamente una siesta
Una dona dorm plàcidament una migdiada / Unsplash

Desavantatges de la migdiada després d'entrenar

  • Mala qualitat de la migdiada

L'exercici augmenta les endorfines i la temperatura corporal. Aquests canvis induïts per l'exercici poden mantenir el cervell i el cos desperts. És per això que algunes persones eviten fer exercici just abans de ficar-se al llit. Per tant, fins i tot si vols fer una migdiada, pot ser difícil obtenir un descans de qualitat.

  • Augment de l'atordiment

Una migdiada llarga pot fer-te entrar en les etapes més profundes del somni. Et sentiràs atordit i desorientat quan et despertis. Aquesta sensació, coneguda com a inèrcia del somni, pot durar fins a 30 minuts.

  • Somni nocturn interromput

Encara que la migdiada pot disminuir el deute de somni, pot afectar negativament el somni nocturn. És possible que tinguis problemes per agafar el son més tard a la nit. A més, si pateixes un trastorn del somni, les migdiades poden empitjorar els seus símptomes.

En tot cas, si decideixes apostar per la migdiada després de fer exercici, limita-la a 20 minuts. Evita les migdiades de 30 a 60 minuts. Altrament, pot entrar en un somni profund i despertar-se amb inèrcia del somni.