Durant l'embaràs es recomana a les futures mares que prestin especial atenció a la cura dental, ja que els canvis hormonals poden afectar la salut de les dents i genives. Moltes dones tenen tendència a tenir sagnia de genives i dolor a la boca durant l'embaràs, la qual cosa podria fer-les més susceptibles a les infeccions si no es cuiden adequadament.

Per aquesta raó, el que normalment es fa és raspallar-se les dents diverses vegades al dia per evitar l'ús d'esbandida bucal, ja que pot ser perjudicial. Però, aquesta idea és un mite o és veritat? És segur utilitzar esbandida bucal durant l'embaràs?

Cura amb la composició

La resposta és que sí que es pot fer servir esbandida bucal durant l'embaràs, però prestant especial atenció als ingredients que contingui. Alguns ingredients poden no ser assegurances, especialment l'alcohol. Així que convé consultar el metge explicant-li que estàs embarassada perquè t'indiqui si l'esbandida que empres és segura o si et recomana canviar-lo per un altre.

Normalment, les recomanacions se centren que les esbandides bucals siguin:

  • Sense alcohol

Si la teva esbandida bucal conté alcohol, és aconsellable canviar-ne un sense alcohol durant l'embaràs perquè qualsevol quantitat d'aquest pot ser perjudicial. Encara que l'esbandida bucal que conté alcohol no s'ha d'empassar, en ocasions es poden tenir dificultats per escopir-ho tot sense consumir una quantitat molt petita.

Encara que és probable que aquesta quantitat no sigui suficient per danyar un nadó en desenvolupament, normalment els metges recomanen que evitar qualsevol element que contingui alcohol durant l'embaràs.

  • Sense triclosan

Aquest químic pot reduir les hormones tiroides, que són molt importants per al desenvolupament fetal.

  • Sense colorants artificials

Utilitzats en multitud de productes químics, aquests poden causar irritació i desencadenar al·lèrgies.

Embarazo en el último periodo / Unsplash
Embaràs en l'últim període / Unsplash

Alternatives

Si s'opta per una alternativa a l'esbandida bucal convencional, hi ha molts productes naturals al mercat. Tanmateix, s'han de comprovar igualment tots els ingredients, ja que algunes herbes no són segures durant l'embaràs. Per exemple, existeixen esbandides bucals que contenen oli d'eucaliptus, que s'ha demostrat que és perillós per a les dones embarassades i els seus nadons en desenvolupament. Així que si optes per una cosa natural, has de revisar també cada ingredient i consultar amb l'especialista per corroborar que és segur.

Si decideixes utilitzar o no utilitzar esbandida bucal durant l'embaràs és una elecció personal. Aquest no és imprescindible per a una bona salut bucal, encara que pot ajudar a eliminar els gèrmens i els bacteris que es troben a la boca. En qualsevol cas, les dones embarassades han de dedicar més temps a cura de la seva salut bucal perquè les genives són especialment vulnerables durant aquest temps.