Si ets un fanàtic del fitnes pugues que hagis assolit el temut punt que arriba en la vida de pràcticament qualsevol assidu al gimnàs; t'has adonat que un dels teus braços té més massa muscular que l'altre, dotant-lo d'un diàmetre més gran. Saps per què ocorre això?

Què són les descompensacions musculars:

En primer lloc, que no s'escampi el pànic. D'una banda, les descompensacions entre hemicos esquerre i hemicos dret en general no solen ser un assumpte gaire important, i per cap altre, ningú no s'escapa a elles; tots tenim descompensacions musculars en una mesura o una altra.

Això no té per què suposar un problema fins a cert punt. Si ho detectem i el corregim relativament aviat aconseguirem evitar que el múscul més desenvolupat estiri els tendons i perjudiqui finalment la nostra postura.

Descompensació Muscular

Com corregir les descompensacions musculars:

El que en molts casos sembla obvi, no acaba sent la resposta. Si tens una porció endarrerida respecte a l'altra, el consell és que no comencis a donar-li un volum d'entrenament excessiu a la retardada. Al seu lloc, continua treballant les dues però corregeix la tècnica perquè probablement aquesta no sigui la més adequada.

Un professional especialitzat et pot ajudar

Un múscul més fort (l'avançat) necessita un estímul major, i un que és menys fort (el retardat), en necessita un de menor, així que, si la tècnica és correcta, a igualtat de volum i intensitat d'entrenament, el múscul endarrerit acabarà progressant a una velocitat més gran i acabarà posant-se a l'altura de l'avançat.

Això realment no té per què generar una preocupació més gran. Pot ser que aquest problema s'hagi provocat per una postura incorrecta, per una mala tècnica, o per una dismetría (una diferència en la longitud de les extremitats), i es pot corregir amb el temps adaptant la postura a l'exercici i treballant de manera correcta.

Treball unilateral: val la pena?

El treball unilateral té molts beneficis. Per exemple, redueix el dèficit de força bilateral o té més transferència a certs esports (per exemple, la transferència de força d'una gambada al futbol és més gran que la d'un esquat).

És un tipus d'entrenament molt apte de cara a ser inclòs en una rutina d'entrenament, i si que pot ser una bona opció per a la millora d'aquests desequilibris, però des del meu punt de vista encara que sigui eficaç no és l'òptim si l'objectiu és corregir una descompensació, ja que, com he comentat, si ens centrem a treballar més una articulació respecte a l'altra en lloc de centrar-nos a arrencar el problema de soca-rel, que en aquest cas sol estar causat per la dismetría, la mala tècnica o la mala postura, únicament estarem posant un pedaç de manera transitòria.

Lògicament totes aquestes indicacions no substitueixen el consell que un professional especialitzat pugui donar-te després de valorar correctament el teu cas. Recorda que aquestes són recomanacions generals, i no per això han de funcionar bé per a tot el món.