Els smartphones ens faciliten la vida en fer que la informació sigui accessible. Així i tot, aquest avantatge pot tenir un preu associat. Els mòbils estan acuradament dissenyats perquè siguin difícils de deixar de banda. A través dels seus colors, sons i vibracions, la tecnologia provoca que els usuaris es mostrin molt interessats en ella. De fet, els dissenyadors i enginyers dels dispositius mòbils desenvolupen meticulosament tots els aspectes per crear usuaris fanàtics d'aquests.

El 'phubbing' no és cap ximpleria

Tots tenim un amic que té el costum de revisar els seus missatges de text mentre parlem amb ell. És una cosa tan comuna que té un nom propi: phubbing.

El phubbing es refereix al fet que una persona només faci atenció a un dispositiu mòbil sense fer cas del seu entorn. Una espècie de menysteniment telefònic.

Les xarxes socials estan dissenyades per enganxar-te

El cert és que gairebé totes les aplicacions han estat pensades per manipular la química cerebral i així provocar comportaments addictius. Per exemple, Instagram ha creat un codi que deliberadament evita mostrar als usuaris nous 'm'agrada' per aixó mostrar-los tots de sobte en el moment més efectiu possible, és a dir, el moment en què veure nous 'm'agrada' farà que desisteixi d'abandonar l'aplicació.

Smartphones i màquines escurabutxaques

Aquesta anticipació sobtada que sents cada vegada que agafes el telèfon és la mateixa que té lloc a les màquines escurabutxaques, provocant una sensació que una cosa emocionant podria succeir en qualsevol moment. No són pocs els experts que es refereixen als mòbils d'avui dia com a màquines escurabutxaques portàtils.

Máquina tragaperras / Unsplash
Màquina escurabutxaques / Unsplash

L'addicció al mòbil i la concentració

Potser sents que ja no pots concentrar-te com abans. O que has empitjorat la teva capacitat per recordar coses que has llegit en versió online. Segurament no és producte de la teva imaginació.

Quan llegim mitjans digitals, el panorama desordenat d'enllaços i anuncis i les breus ràfegues d'atenció que es requereixen per desplaçar-se, lliscar i compartir en xarxes socials donen com a resultat una contradicció en termes: un estat de distracció intensament concentrat.

Aquest tipus de distracció freqüent i enfocada no només és capaç de crear canvis duradors al nostre cervell, sinó que està molt ben dissenyat pels seus creadors, segons els experts.

Les apps venen el més valuós que tenim

Les xarxes socials poden ser divertides, però no és casualitat que siguin gratuïtes. És perquè en realitat no som els clients i la plataforma de xarxes socials en si mateixa no és el producte. En canvi, els clients són anunciants i el producte que es ven és la nostra atenció. Això és realment important, perquè la nostra atenció és el més valuós que tenim. Quan decidim a què fer atenció en el moment, estem prenent una decisió més àmplia sobre com volem passar les nostres vides.

No s'ha de témer

Però no tot són males notícies. Tots tenim l'oportunitat de revertir el rumb, corregir els nostres comportaments addictius i trobar una relació amb els nostres telèfons que sigui productiva i positiva, no tòxica.

El primer és anar a la configuració del mòbil i deshabilitar les notificacions del mòbil. A continuació, convé descarregar una aplicació de seguiment, com iOS Screen Time per a iPhone o Benestar Digital per a Android, que poden ajudar-nos a verificar quant temps del nostre dia a dia estem passant mirant la petita pantalla. Finalment, no deixis entrar l'smartphone a la teva habitació i compra't un despertador dels de tota la vida, si necessites despertar-te a temps.