Estàvem avisats que arribava una calor sufocant i, malgrat tot, una vegada més, no som capaços d'afrontar una onada de calor en les millors condicions. Potser per això convingui repassar alguns dels aspectes en els quals es pot incidir i posar així fre a una situació tan aclaparadora.

Els següents passos poden ajudar-te a mantenir-te fresc durant una onada de calor, fins i tot si no tens aire condicionat a casa.

  • Ventiladors i finestres

Utilitza els ventiladors per promoure la circulació d'aire a tota la casa. Obrir les finestres i utilitzar ventiladors per empènyer l'aire calent cap a l'exterior pot funcionar com un sistema de fuita i atreure l'aire més fresc de la nit a dins de la casa. En les nits més fresques, obre totes les finestres i intenta aconseguir la circulació més gran d'aire possible.

Quan surti el sol, tanca tot, assegurant-te de tancar també les cortines i persianes, per mantenir l'interior fresc el major temps possible. Quan l'aire exterior es refredi a una temperatura més baixa que l'interior, obre les finestres i encén els ventiladors novament.

  • Aprofita el poder refrescant de l'aigua

Omple d'aigua les palanganes que tinguis a casa i remulla en elles els teus peus. Les tovalloles i els mocadors molls poden tenir un efecte refrescant quan s'utilitzen a les espatlles o el cap. Dona't dutxes o banys frescos i fes servir polvoritzadors amb aigua freda per refrescar-te durant tot el dia.

  • Elimina les fonts addicionals de calor

Les bombetes incandescents poden generar calor innecessària, igual com els ordinadors o els electrodomèstics que es deixen encesos. Menja aliments frescos que no requereixin emprar la cuina o el forn.

  • No descuidis el nivell d'hidratació

Necessites consumir més aigua de la que sols beure quan fa calor. Si estàs suant molt, també necessitaràs reemplaçar els electròlits bevent begudes específiques que pots trobar a les farmàcies. La set és el primer signe de deshidratació i cal beure molta aigua per no haver d'arribar a tenir set.

Una mujer acalorada se refresca con un vaso de agua
Una dona acalorada es refresca amb un vas d'aigua / Unsplash
  • Aire condicionat casolà

Si no t'és suficient amb tenir ventiladors a casa, prova de posar davant d'un ventilador una safata de gels perquè l'aire que circuli sigui molt més fred mentre el gel no es fongui. Quan es fongui, posa més gel. Tingues el congelador proveït de prou gel durant les onades de calor.

  • Si no pots més, busca llocs amb aire condicionat

Davant d'una calor insuportable a casa pot ser una bona idea executar plans en llocs que sàpigues que es mantenen freds. Una visita a fer compres a un centre comercial, anar a veure una pel·lícula al cinema o visitar una biblioteca i aprofitar per llegir algun llibre.

  • Cura amb els dinars

No preparis dinars copiosos i rics en proteïnes que poden augmentar la calor metabòlica i escalfar el cos. Les amanides, les fruites i les verdures són una arma essencial per alimentar-nos i no incorporar temperatures més altes al nostre organisme.

  • Les mascotes també compten

Els animals de casa també pateixen quan puja la temperatura. Refreda els animals donant-los un bany o una dutxa fresca ajuda a mantenir baixa la seva temperatura corporal. Una tovallola freda sobre un terra de rajoles perquè s'ajeguin en ella, una tovallola freda o un drap sobre la pell al costat d'un ventilador també ajuden a refrescar l'animal.

És essencial assegurar-se que també tinguin prou aigua freda per beure. A fi d'identificar bé quan una mascota està patint un cop de calor, els signes a tenir en compte són un panteix ràpid, ulls molt oberts, molta baba, pell calenta, músculs crispats, vòmits i una mirada atordida.