Ja sabíem que, com cada estiu, arribaria una calor sufocant. Però, una vegada més, no podem afrontar una onada de calor en les millors condicions. Potser per això és necessari repassar alguns dels aspectes en els quals es pot incidir i posar fre així a una situació tan desesperant.
 

🥵 Els 5 trucs bàsics per combatre l'onada de calor 
 

Com sobreviure a una onada de calor a casa sense aire condicionat

Els següents passos poden ajudar-te a mantenir-te fresc durant una onada de calor, fins i tot si no tens aire condicionat a casa.

  • Ventiladors i finestres

Utilitza els ventiladors per promoure la circulació d'aire a tota la casa. Obrir les finestres i utilitzar ventiladors per empènyer l'aire calent cap a l'exterior pot funcionar com un sistema de fuita i atreure l'aire més fresc de la nit a dins de la casa. En les nits més fresques, obre totes les finestres i intenta aconseguir la circulació més gran d'aire possible.

Quan surti el sol, tanca-ho tot, assegurant-te de també córrer les cortines i abaixar les persianes, per mantenir l'interior fresc tant de temps com sigui possible. Quan l'aire exterior es refredi a una temperatura més baixa que l'interior, obre les finestres i encén els ventiladors novament.

  • Aprofita el poder refrescant de l'aigua

Una altra opció és omplir d'aigua les palanganes que tinguis a casa per remullar-te els peus. Les tovalloles i els mocadors mullats poden tenir un efecte refrescant quan s'utilitzen a les espatlles o el cap. Dutxa't o fes-te un bany fresc i fes servir polvoritzadors amb aigua freda per refrescar-te durant tot el dia. Però sense excessos, que estem en situació de sequera!

  • Elimina les fonts addicionals de calor

Les bombetes incandescents poden generar calor innecessària, igual que els ordinadors o els electrodomèstics que es deixen encesos. Menja aliments frescos que no requereixin emprar la cuina o el forn.

  • No descuidis el nivell d'hidratació

Has de consumir més aigua de la que ja acostumes a beure quan fa calor. Si estàs suant molt, també necessitaràs reemplaçar els electròlits bevent begudes específiques que pots trobar a les farmàcies. La set és el primer signe de deshidratació i cal beure molta aigua per no haver d'arribar a tenir set.

Una mujer acalorada se refresca con un vaso de agua
Una dona acalorada es refresca amb un vas d'aigua / Unsplash
  • Aire condicionat casolà

Si no en tens prou amb tenir ventiladors a casa, prova de posar davant d'un ventilador una safata de gels perquè l'aire que circuli sigui molt més fred mentre el gel no es fongui. Quan es fongui, posa més gel. Tingues el congelador proveït de prou gel durant les onades de calor.

  • Si no pots més, busca llocs amb aire condicionat

Davant d'una calor insuportable a casa pot ser una bona idea programar activitats en llocs que sàpigues que es mantenen frescos. Visitar un centre comercial per anar a comprar, anar a veure una pel·lícula al cinema o visitar una biblioteca i aprofitar per llegir algun llibre.

  • Compte amb els dinars

No preparis àpats copiosos i rics en proteïnes que puguin augmentar la calor metabòlica i escalfar el cos. Les amanides, les fruites i les verdures són una arma essencial per alimentar-nos i no incorporar temperatures més altes al nostre organisme.

  • Les mascotes també compten

Cal recordar que els animals de casa també pateixen quan puja la temperatura. Refreda els animals banyant-nos o dutxant-los amb aigua fresca, els ajudarà a mantenir baixa la seva temperatura corporal. Una tovallola freda sobre un terra de rajoles perquè s'ajeguin en ella o bé una tovallola freda o un drap sobre la pell al costat d'un ventilador també ajuden a refrescar l'animal.

També és essencial assegurar-se que tenen prou aigua freda per beure. A fi d'identificar bé quan una mascota està patint un cop de calor, els signes a tenir en compte són un panteix ràpid, ulls molt oberts, molta bava, pell calenta, músculs crispats, vòmits i una mirada atordida.