Vivim temps complicats per moltes causes, però ser optimista fins i tot davant de les adversitats és de gran ajuda i a més pot millorar la nostra salut. Així ho demostra aquest estudi dut a terme per experts de la Universitat de Boston que conclou que les persones amb els nivells més alts d'optimisme tenen una mitjana de vida d'entre l'11% i el 15% més gran que la resta i són les que allotgen més possibilitats de superar els 85 anys i més en qualsevol circumstància de la seva vida.

I què diferencia les persones optimistes? Doncs segons la ciència, són aquelles que tendeixen a fixar-se una sèrie d'objectius en la vida i senten la confiança que els poden assolir. Molts diran que això depèn de la personalitat de cada un, però el cert és que s'ha demostrat que només al voltant del 25% del nostre optimisme està programat pels nostres gens; la resta depèn de nosaltres. Aquests són alguns consells per conrear-lo.

1. Portar uns hàbits de vida saludables

En l'estudi que es va dur a terme es va poder comprovar que les persones que portaven una dieta equilibrada, dormien bé i feien exercici tenien més possibilitats de ser optimistes que la resta. Per tant, és aconsellable adequar la vida de cada persona per posar en pràctica aquests hàbits que ens ajuden a ser més feliços i portar una vida més ordenada.

Hombre corriendo / Unsplash
Home corrent / Unsplash

2. Tenir un pla de vida

Com ens han demostrat els esdeveniments dels últims temps, la vida té molta capacitat de sorprendre'ns i d'alterar per complet els nostres objectius. Així i tot, cada persona pot fixar-se un pla de vida en el sentit de quina és la seva vocació, quin tipus de relació vol amb la seva parella, quin estil de vida li agrada portar o l'educació que vol oferir-li els seus fills. Són qüestions importants en la vida d'una persona i és important tenir una coherència per posar-los en marxa encara que cal tenir resiliència per anar adaptant-se als canvis.

3. Evitar els pensaments negatius

Els pensaments negatius poden acudir al nostre cap sense que puguem evitar-ho de vegades, però sí que podem fer davant el bucle de pensaments circulars en els quals ens veiem immersos. Bé sigui fent una altra activitat i distraient el cap amb un altre assumpte, cal saber identificar quan el nostre cervell entra en bucle per intentar sortir d'allà sense perdre la capacitat de fer una anàlisi realista de la situació.

4. Conrear la gratitud

Encara que ens enfrontem a dificultats, totes les persones viuen al llarg de la seva vida moments feliços o estan envoltats de persones per qui sentir-se agraïts. Posar la nostra atenció en el que tenim i sentir-nos agraïts o, al contrari, focalitzar-nos en el que ens falta tota l'estona és una qüestió de disposició personal.