Les al·lèrgies alimentàries poden anar des de lleus fins a potencialment mortals. Les al·lèrgies alimentàries més comunes han suposat que les lleis exigeixin als fabricants que etiquetin els aliments que poden provocar problemes en els qui les consumeixin. Tanmateix, hi ha altres al·lèrgies que no són gens habituals.

Les al·lèrgies poc comunes que has de conèixer

Les reaccions al·lèrgiques greus i potencialment mortals als aliments donen com a resultat milers de visites a urgències, hospitalitzacions i fins i tot desenes de morts cada any a Espanya. En molts casos, quan es coneix l'al·lèrgia de la persona, aquestes reaccions es poden prevenir. A continuació veurem quins aliments habituals provoquen al·lèrgies poc comunes.

Carn vermella

Ser al·lèrgic a carns com la vedella, el porc i el be és estrany i pot ser difícil d'identificar. Aquestes al·lèrgies generalment s'atribueixen a un sucre que es troba a la carn anomenat alfa-galactosa.

Si ets al·lèrgic a un tipus de carn, és possible que siguis al·lèrgic a altres, com la carn de porc i d'au, a les que de vegades s'injecta saboritzants naturals que contenen carn de boví. A més, una petita parteix dels nens que són al·lèrgics a la llet també ho són a la carn. Això sí, és possible que els símptomes no se'n presentin fins a tres a sis hores després de menjar-la.

Llavors de sèsam

Igual com les al·lèrgies a les nous, les persones al·lèrgiques a les llavors de sèsam poden experimentar reaccions greus. Aquestes al·lèrgies són molt rares i s'estima que afecten al voltant del 0,1 % de les persones.

Encara que pot ser fàcil detectar llavors de sèsam al menjar, pot ser més difícil identificar els extractes i olis de llavors.

Els olis altament refinats generalment tenen la proteïna de la llavor eliminada, però les persones amb al·lèrgies a les llavors han d'anar amb compte. Existeixen bastants casos de persones que presenten reaccions al·lèrgiques a l'oli de sèsam.

Semillas de sésamo : Pixabay
Llavors de sèsam / Pixabay

Alvocats

Curiosament, les al·lèrgies a l'alvocat estan estretament relacionades amb les al·lèrgies al làtex. Això es deu que les proteïnes que es troben en els alvocats són estructuralment similars a les que es troben en el làtex de cautxú natural.

Per aquesta raó, s'adverteix a les persones al·lèrgiques al làtex sobre possibles reaccions als alvocats. Si ets al·lèrgic al làtex i tens males reaccions als alvocats, llavors també pots ser al·lèrgic a les patates, els tomàquets, les castanyes, la papaia, els plàtans o els kiwis.

Blat de moro

És una cosa poc comuna, però les al·lèrgies al blat de moro poden ser greus. Si ets al·lèrgic al blat de moro, t'has de mantenir allunyat de totes les seves formes, sigui cuit, cru o fregit.

Les al·lèrgies al blat de moro són difícils d'identificar perquè les reaccions són similars a les de les al·lèrgies a les llavors, els cereals i el pol·len de l'herba. Una dieta d'eliminació d'aliments pot ajudar-te a determinar si ets al·lèrgic al blat de moro.

Mango

Una altra al·lèrgia alimentària interessant i relativament rara és el mango. Igual com l'al·lèrgia a l'alvocat, l'al·lèrgia als mangos també sol estar relacionada amb l'al·lèrgia al làtex. També hi ha una àmplia varietat d'altres d'al·lergògens als mangos que poden tenir reaccions creuades amb les persones al·lèrgiques a les pomes, les peres, l'api, el fonoll i els pistatxos, per nomenar alguns.

Les persones que tenen reaccions al·lèrgiques a la pell del mango també poden tenir reaccions greus a l'heura verinosa i al roure verinós. Això es deu a la presència d'urushiol, una substància química que es troba en les tres plantes.

Fruites seques

Els culpables de les al·lèrgies a les fruites seques són els sulfits, com el diòxid de sofre, que s'utilitzen per conservar una gran quantitat d'aliments. A la Unió Europea, els fabricants estan obligats a etiquetar els aliments envasats que contenen sulfits.

Si ets al·lèrgic o sensible als sulfits, podries tenir reaccions al consumir vi, vinagres, fruites i verdures seques, carns processades, fruites i verdures enllaunades i congelades, i una varietat de condiments.

Frànkfurts

Els hot dogs són aliments altament processats amb nombrosos additius. Una reacció al·lèrgica després de menjar frànkfurts podria deure's a qualsevol d'aquests ingredients. Tanmateix, es creu que els additius de nitrat i nitrit són els culpables.