La cafeïna és un estimulant del sistema nerviós central que es troba de forma natural en el te, el cafè i els grans de la planta de cacau. D'algun temps ençà es produeix de forma artificial o s'aïlla de les seves fonts naturals per incloure-la en suplements preentrenament, begudes energètiques, refrescos, xiclets i molt, molt més.

És la substància psicotròpica més utilitzada a tot el món i, segons alguns informes, fins al 90% dels adults la prenen diàriament. Els consumidors diuen sentir una sensació més gran de benestar, felicitat, energia, estat d'alerta i sociabilitat. El consum de cafeïna també s'ha associat amb l'augment del rendiment esportiu, la recuperació i els canvis en la composició corporal.

Per què deixaries de prendre cafeïna?

Són moltes les raons per les quals una persona podria voler deixar la cafeïna. A més dels efectes secundaris relacionats amb un consum excessiu que ja hem esmentat, el consum excessiu crònic de cafeïna s'ha relacionat amb la dependència, irritabilitat, fatiga, mala qualitat del son, possibles problemes cardiovasculars i perinatals i fins i tot trastorns de l'estat d'ànim.

Són moltes les raons per les quals una persona podria voler deixar la cafeïna

Pot ser molt difícil acabar amb la dependència a la cafeïna, perquè el mateix consum de cafeïna també suprimeix els símptomes d'abstinència, la qual cosa significa que l'únic que et farà sentir millor és consumir més cafeïna. Es veu clarament que entrem en un cercle viciós del qual és realment complicat sortir.

Cafeína
Cafeïna

Consells per deixar de prendre cafeïna

Dorm prou

Dormir el temps adequat és important, perquè si redueixes la ingesta de cafeïna pots notar un augment de la fatiga i falta d'energia. La mala qualitat del son agreujarà aquests símptomes i farà que sigui encara més difícil reduir el consum de cafeïna.

Hidrata't adequadament

La deshidratació, igual com la mala higiene del son, pot empitjorar els símptomes de l'abstinència de la cafeïna (com els mals de cap, la fatiga i el mal humor). Assegura't de beure molt líquid al llarg del dia i mantenir una hidratació adequada (això es pot mesurar fàcilment comprovant el color de l'orina - el color ha de ser claret i no groc fosc).

Evita la fase d'abstinència

Reduir la ingesta de cafeïna de forma progressiva pot fer que el procés sigui molt més fàcil. Tallar el seu consum de cop pot portar a patir símptomes molt més intensos i acabar tornant a la casella de sortida i fins i tot augmentant el seu consum encara més.

Redueix el consum progressivament

Planifica la reducció de tal manera que gairebé notis que estàs prenent menys cafè. Si per exemple preses cinc tasses de cafè al dia, baixa a quatre tasses durant una setmana, després baixes a tres tasses la setmana següent i així successivament. Això és només un exemple, però el millor és que marquis el teu propi ritme per sentir-te còmode durant el procés i poder mantenir-lo.