"La primavera la sang altera" és un conegut l'esmentat popular molt cert. En aquesta època de l'any són molts els canvis –tant ambientals com d'estil de vida– que requereixen una adaptació per part del cos.

D'una banda, són freqüents els canvis de temperatura, ja que entre el matí i el migdia hi ha una notable diferència de graus. Per un altre, el nostre bioritme i estil de vida també canvien: el fet que el dia s'allargui comporta inevitablement estar més hores fora de casa i fer petits canvis en els horaris dels apats.

Durant el procés d'adaptació, pot ser que sentim una sensació de fatiga i debilitat generalitzada que, amb el temps, s'ha diagnosticat com a trastorn i que és coneguda com a astènia primaveral. L'astènia, com a trastorn, es pot donar durant tot l'any, però és durant els canvis d'estació –i en especial en tardor i primavera– quan és més fort.

L'astènia primaveral afecta a una de cada deu persones

L'astènia primaveral afecta una de cada deu persones, especialment dones entre vint i cinquanta anys. A més de mantenir una bona alimentació i de dormir les hores necessàries, la pràctica moderada d'esport és un dels millors consells saludables que hi ha per combatre-la. L'esport és favorable perquè genera betaendorfines, que minimitzen els efectes de l'astènia primaveral.

Astènia Primaveral
Astènia Primaveral

Per a un esportista, tenir astènia primaveral pot arribar a convertir-se en una limitació, ja que pot dificultar complir les hores d'entrenament o els objectius, a causa de la falta d'energia i de motivació que comporta.

Per intentar combatre i prevenir l'astènia primaveral és fonamental mantenir uns hàbits de vida saludables. És imprescindible:

  • Portar un ritme de vida ordenat.
  • Respectar les hores de son.
  • Fer exercici físic moderat.
  • Seguir una dieta saludable i equilibrada.

Seguir una alimentació sana és una condició fonamental perquè l'organisme obtingui els nutrients que necessita amb la finalitat de poder estimular el sistema immunitari i de poder combatre els símptomes. Un bon ajustament en la dieta proporcionarà a l'organisme els grups de nutrients fonamentals: proteïnes, hidrats de carboni, grasses, sals minerals, vitamines i aigua.

Dins del grup dels hidrats de carboni, és preferible prendre del grup dels complexos, amb un contingut elevat en vitamina B, com els cereals integrals, l'arròs, el mill o la civada.

Podem, a més, augmentar la dosi d'aliments que ens aporten energia –com els dàtils, els llegums, la fruita seca– i la d'aliments rics en vitamina C –kiwi, mango, pinya, cítrics, meló, maduixes, pebrot i tomàquets– i vitamina B –verdures de full verd de la família de les cols, coliflor, bròcoli, cereals integrals i llegums.

La dieta també hauria de ser rica en minerals, que es troben en les verdures de terra rodones, de soca-rel i de full i també en les algues.