Les persones que tenen àcid úric han de seguir un tractament en el qual l'alimentació i les begudes que ingereixen són decisives perquè la gota desaparegui o, almenys, el brot més recent es redueixi o s'acabi. Són claus fonamentals perquè no tornin a repetir-se aquests episodis.
Dins de les pautes que cal seguir, les que més dubtes generen són les relacionades amb les begudes, ja que algunes d'elles sí està permès prendre-les però, al contrari, d'altres no s'han de beure. En aquest últim grup s'engloben les begudes que contenen alcohol. Llavors, és dolent el vi per a l'àcid úric?
Cada tipus de vi afecta de forma diferent
Àcid úric: begudes prohibides
La relació entre l'àcid úric i l'alcohol causa molts dubtes entre les persones que pateixen d'aquest problema. Abans de respondre a aquesta pregunta, has de saber que quan un individu té l'àcid úric més alt del normal, és totalment imprescindible controlar el que es menja i beu perquè l'organisme recuperi els valors normals.
Dins del grup de les begudes prohibides per a l'àcid úric alt figuren totes aquelles que formen part de les denominades begudes alcohòliques d'alta graduació com, per exemple, la ginebra, el whisky, el brandi o el vodka. Si tens dubtes entre la relació de l'àcid úric i cervesa, t'expliquem que ni aquesta ni la gasosa ni els sucs industrials es recomanen a persones que pateixen de gota. El perquè és senzill: es deu al seu contingut en purines que, una vegada en l'organisme, fan que pugi l'àcid úric.
Llavors, es pot beure vi amb àcid úric alt o gota? La resposta no és fàcil. De fet, hi ha estudis mèdics que apunten que sí que pot prendre quan es té l'àcid úric alt, mentre que d'altres indiquen al contrari: és una beguda poc adequada per a la gota.
Beneficis i inconvenients del vi per a l'àcid úric
En general, l'àcid úric i l'alcohol són dos conceptes difícils d'unir. Tanmateix, el vi és un producte que no conté nivells alts de purines. De fet, es poden trobar vins que tenen 0 purines, un factor especialment clau per a aquelles persones que pateixen de la gota.
En el cas dels vins amb baix nivell de purines, molts metges permeten que es prengui, però sempre consumit amb moderació. Per exemple, es deixa prendre una copa durant els apats precisament perquè ajuda a regular els nivells d'àcid úric. Tanmateix, com hem dit, la relació entre l'àcid úric i l'alcohol com el vi és complicada, així que no has de passar mai aquesta quantitat, ja que es podria produir l'efecte contrari.
En qualsevol cas, sempre que pugui prendre vi, aquest s'haurà de beure només i sense la gasosa ja que, com hem comentat, aquesta beguda amb gas sí que està prohibida per a persones amb àcid úric.
Tipus de vi i el seu efecte en els nivells d'àcid úric
Dins dels vins, les diverses investigacions han evidenciat que existeixen diferents efectes en l'organisme depenent del vi que es begui, ja que no és el mateix prendre un vi negre que un blanc o que un escumós.
Encara que aquí també hi ha diferents opinions mèdiques, la majoria d'especialistes asseguren que el millor vi que pot prendre en cas d'àcid úric alt és el vi negre, ja que aquest sol contenir un menor nivell de purines.
Els vins blancs solen estar menys recomanats perquè, igual que succeeix amb els caves, tenen més purines. A més, aquestes begudes també tendeixen a ser més dolços que un vi negre, la qual cosa no és beneficiós per a l'organisme.
Abans d'acabar, volem insistir que consultis amb un metge especialista si vols prendre alcohol amb àcid úric perquè et proporcioni les pautes adequades.