El Bosu s'ha convertit en una eina elemental als gimnasos però, saps quan i com utilitzar-lo? El Bosu va ser inventat el 1999 per David Weck i el seu nom significa, literalment "ambdós costats s'utilitzen o ambdós costats iguals", perquè és un material que s'utilitza tant per la seva part còncava com per la seva part plana.

El Bosu és una semiesfera fabricada de làtex, amb un diàmetre d'entre 45 i 65 centímetres i una altura de 20 i 25cm. Són molt resistents, i poden aguantar fins a 140 kg de pes, podent ser utilitzat per persones de qualsevol edat.

En aquest sentit, diu que el seu origen es deu que es buscava millorar la bola tradicional, coneguda com a fitball. Per això, va néixer el Bosu, que agrega una inestabilitat addicional al nostre entrenament, causant desequilibri.

Cada vegada més utilitzat als gimnasos

En intentar recuperar, pels nostres propis mitjans, aquest equilibri, aconseguim treballar la zona abdominal, els músculs del core. Aquesta és la clau del seu èxit. Així com formar part dels exercicis de coordinació pensats per millorar aquesta capacitat.

Bosuu
Bosuu

Beneficis del Bosu

El Bosu aporta diversos beneficis al nostre cos. Tant en el pla físic, com en el plànol mental.

Pla físic

  • Tonifica el cos en general i enforteix els músculs del tronc, abdomen, esquena, cames... És un dels exercicis per aixecar glutis més efectius!.
  • Millora la flexibilitat, agilitat, coordinació i estabilitat.
  • Es fan servir exercicis aeròbics, per tant ajuda la crema de calories, que es tradueix en una pèrdua de pes.
  • Adapta la musculatura en treballs de rehabilitació i ajuda en la prevenció i recuperació de lesions, en millorar la nostra postura.
  • Potencia l'equilibri, en millorar el balanç muscular del cos i aconseguir que tots els grups musculars treballin de manera equilibrada.

Pla mental

  • Incrementa la secreció d'endorfines.
  • Redueix l'estrès.
  • Ajuda a la concentració.

Quan NO és aconsellable el Bosu

  • No està indicat per a principiants, ja que són exercicis que requereixen tècnica. I en el cas de realitzar-los, sempre sota la supervisió d'un monitor o entrenador personal.
  • No et posarà mes fort.
  • No està ideat per treballar amb pes. Per a això és millor entrenar en una superfície sòlida i estable, que et permeti exercir més força.

Cinc exercicis bàsics amb Bosu

Esquats

Es realitza amb els peus a sobre del Bosu i col·locats a la distància dels malucs. A continuació es dobleguen els genolls, atenent sempre que la nostra esquena quedi dreta, per després tornar a la posició inicial.

Equilibris sobre una cama

Posa un vaig piular en el centre del semicercle i, alhora, aixeca la cama contrària. Amb això s'aconsegueix millorar la nostra estabilitat a la zona del tronc i la pelvis, així com l'augment de la nostra capacitat de concentració.

Planxa lateral

Col·loca el Bosu amb el costat pla al terra i l'avantbraç en el Bosu. Estén les cames, de manera que et col·loquis de costat. Activa el teu centre i aixeca't de costat en pont o taula.

Pont amb una sola cama

Amb el costat pla a terra, col·loca un peu sobre el Bosu amb el genoll doblegat. L'altra cama ha d'apuntar cap enfora en un angle de 45 graus, en línia amb la cama plantada. Estreny els glutis i empeny els malucs cap al sostre, mantén i després baixa lentament.

Gambades laterals

Peus sota de les espatlles i el Bosu al costat. Després col·loca un peu en el Bosu i un altre a terra, paral·lels entre si. Baixa tot el cos cap a la cama que descansa en el Bosu, estreny les cuixes i torna a la posició inicial.