Les amanides són un dels plats més sol·licitats i preparats a mesura que s'apropa la primavera i l'estiu, i sempre les associem a menjar sa malgrat que no totes les opcions són recomanables en funció dels ingredients que portin. És per això que si desitgem cuidar la línia i la salut mitjançant el que mengem, volem veure alguns ingredients que haurien de ser a les nostres amanides i altres que al contrari no hauríem d'incloure.

Aliments de temporada, una opció sempre bona

Els SI per a les teves amanides

Per aconseguir amanides nutritives i més lleugeres, sempre són recomanable els aliments frescos i de temporada com els següents:

  • Fruites i verdures diverses: són ingredients omplerts de vitamines i minerals, amb poques calories, molta fibra i aigua. Per tant, afavoreixen la sacietat al nostre cos i ens ajudin a hidratar-nos i refrescar-nos durant l'estiu. A més, són indispensables si desitgem perdre pes amb ajuda de les amanides.
  • Llegums: són opcions que poden donar-nos proteïnes vegetals i que aporten molta fibra al nostre cos i demanden masticació, raó per la qual ens ajuden a calmar fàcilment el nostre nivell de gana|fam i gana.
  • Cereals integrals: arròs integral, pasta integral, cuscús integral, quinoa o altres grans sencers poden ser la base de les nostres amanides estiuenques. Aporten fibra i sadollen fàcilment, sent una font d'energia d'excel·lent qualitat per a l'organisme.
  • Peixos diversos: per a una amanida més proteica podem optar per addicionar per exemple, pescats com a lluç, tonyina, salmó, sardines o altres a la nostra amanida.
  • Ou: ou resulta una bona font de proteïnes que sadolla fàcilment i aporta bons nutrients com a ferro, vitamina A i vitamines del grup B per al nostre cos. A més, és una molt bona opció per a vegetarians.
  • Oli d'oliva extra verge: per a una aportació de greixos saludables i una quota extra d'antioxidants, es recomana sempre a les amanides la presència d'oli d'oliva extra verge que pot ser present en l'amaniment o en la preparació d'alguns ingredients de la mateixa.
amanides
amanides

Els NO per a la teva amanida

Perquè la nostra amanida sigui realment guareix i saciant, en la mateixa no poden faltar alguns dels ingredients abans nomenats, però al mateix temps hem d'evitar els productes que no són sans, concretament els ultraprocessats que poden sumar calories de mala qualitat a la dieta, com per exemple aquests que et mostrem:

  • Carns freda i embotits: són font de greixos de mala qualitat i additius diversos que poden perjudicar la salut en excés. A més, són font concentrada de sal o sodi i no sadollen fàcilment.
  • Salses i adorns industrials: és molt freqüent per donar gust de les nostres amanides l'ús de salses i adorns industrials que poden tenir gran quantitat de sucre afegit i sal que no sadollen sinó que ens empenyen a menjar més i pitjor. Per això, recomanem utilitzar salses casolanes en el seu lloc o herbes i condiments diversos.
  • Arrebossats o precuinats: nuggets, bastonets de peix o d'altres són fets servir freqüentment per donar textura cruixent a la nostra amanida, tanmateix, són abans que res font de greixos de mala qualitat i farines refinades.
  • Pipes fregides i salades: les llavors i fruita seca són nobles ingredients per a les amanides, però no quan es presenten fregits i salats, sinó en la seva forma natural o bé, torrats i condimentats.