El cafè és la beguda estimulant per excel·lència que prenen la majoria dels ciutadans en començar el dia. No conceben beure res diferent perquè esperen d'ell que els ajudi a aclarir la ment i a mantenir-la activa durant el matí i, fins i tot, durant tot el dia. Tanmateix, hi ha substituts que aconsegueixen els mateixos efectes i eviten els possibles inconvenients de la cafeïna.

Alternatives tonificants i energètiques

És una de les begudes més consumides, però el seu contingut en cafeïna ha donat lloc a l'aparició de diferents productes amb un denominador comú: reprodueixen el sabor amarg del cafè i, malgrat ser energètics i revitalitzants com a aquest, no són excitants. El te kukicha, el te mú i els denominats «cafè de cereals» són alternatives que es troben en botigues especialitzades.

Els productes substitutius fan sensació d'energia, força i vitalitat, alhora que permeten mantenir la concentració i la ment àgil, però no s'assemblen al cafè ni en la naturalesa, ni en la composició o en els efectes fisiològics.

  • Te kukicha. És un te de tres anys elaborat amb branques seques i torrades. És pobre en teïna perquè amb el pas del temps ha desaparegut en gran manera, pel que tonifica però no excita. El seu valor afegit és la seva forta condició remineralitzant, ja que en estar tres anys en la planta és molt ric en minerals, sobretot, en calci.

  • Te bancha. És semblant a l'anterior respecte al temps de preparació, tres anys, encara que en lloc d'elaborar-se amb branques es prepara amb els fulls secs del te verd. Igual com el kukicha, ajuda a vèncer la fatiga pel seu efecte remineralitzant. L'inconvenient d'ambdós és que poden provocar astringència en persones sensibles si es pren massa.

  • Te mú. Representa una barreja de 16 herbes -equilibrades entre elles quant a concentració-, que confereixen a la infusió un sabor i una aroma singulars. El ginseng és una de les plantes que conté la barreja, a més de gingebre, regalèssia, canyella i dent de lleó. La majoria d'elles destaquen per les seves qualitats digestives i depuratives.

En general, aquests tes es preparen en forma de decocció. Per a això, s'ha d'abocar una cullereta o una bosseta de te per tassa d'aigua. S'escalfa a foc lent i es deixa bullir suau entre cinc i deu minuts. Després es filtra i se serveix per prendre'l calent.

A diferència del cafè, les begudes de cereals es poden prendre en qualsevol moment i diverses vegades al dia, fins i tot abans de ficar-se al llit, ja que no afecten el son

infusions
 

 

Succedanis i infusions

Els succedanis del cafè sorgeixen per cobrir una demanda concreta: ser els substituts d'aquesta beguda per a qui prefereixen prendre una infusió calenta, però volen prescindir dels inconvenients excitants del cafè, i ajudar els qui necessiten reduir la dosi diària de cafeïna. Malgrat que les persones «molt cafeteres» adverteixen diferències en el gust, l'aroma i les sensacions dels succedanis, consideren que poden realitzar bé la funció per a la qual es prenen.

Segons la normativa, la quantitat de cafeïna no ha de superar el 0,1% als cafès descafeïnats i el 0,3% en els solubles descafeïnats

L'arrel de la planta xicoira, torrada i polvoritzada, és el succedani més utilitzat i conegut. Si es pren sola, diluïda en aigua calenta, aconsegueix una infusió de sabor amarg que imita al cafè, encara que sense cafeïna. És comú que la xicoira sigui un dels components dels denominats «cafè de cereals» («beguda de cereals»), juntament amb cereals com el malt, l'ordi i el sègol.

Els cereals es torren i es molen fins a obtenir una pols enfosquida. En ser dolços, es barregen amb plantes amargues com la xicoira, la bardana o el dendeli, una arrel que pertany a la mateixa família que el gingebre. Les figues seques polvoritzades també són en general ingredients comuns. La barreja de tots ells aconsegueix un producte amb un gust i una aroma que imita bastant al cafè i destaca per un doble avantatge: no conté cafeïna i ajuda en les digestions.

A diferència del cafè, les begudes de cereals es poden prendre en qualsevol moment i diverses vegades al dia, fins i tot abans de ficar-se al llit, ja que no afecten el son.