Es coneixen nombrosos remeis naturals a base de plantes per calmar l'afonia que, en molts casos, es deu a la irritació del coll. La majoria de les irritacions lleus desapareixen aviat sense necessitat de recórrer a medicaments o antibiòtics. N'hi ha prou amb escollir aliments i plantes que, per la seva particular composició -riquesa en vitamina A, àcids grassos omega-3, antocianines o mucilags-, ajuden a regenerar les mucoses irritades i calmen les molèsties, eliminen els gèrmens causants de la infecció i la irritació i, en definitiva, alleugen la tos.

afonía
 

Prendre begudes fredes amb gel o inhalar fum en excés o l'exposició al fred fan que s'irriti el coll i es perdi la veu

Aliments recomanats

Prendre begudes fredes amb gel o inhalar fum en excés, l'exposició al fred per diferents motius o a l'aire sec de l'aire condicionat, o el sobreesforç de parlar en públic durant hores són situacions quotidianes que fan que s'irriti el coll i es perdi la veu.

L'objectiu principal de la dietoteràpia en l'afonia, la ronquera i la irritació de coll és la selecció d'aliments que reuneixin propietats antiinflamatòries, antisèptiques i mucilaginoses. El resultat és un alleujament del malestar i una millora més primerenca.

  • Efecte antiinflamatori. Hi ha aliments i plantes que, per la seva particular composició nutritiva (vitamina A, àcids grassos omega-3, antocianines...), redueixen els processos inflamatoris, com el que cursa durant una afonia o ronquera. A partir dels àcids grassos omega-3, presents en els peixos blaus (DHA) i en les nous (alfa-linolènic), es formen prostaglandines d'acció antiinflamatòria. Per això, el consum d'aquests aliments, amb coccions suaus i toves -en el cas de les nous, triturades o bé mastegades perquè no empitjorin la situació-, resulta interessant en cas d'irritació de coll. Les hortalisses i fruites de color taronja, com la pastanaga, la carbassa, mandarines i taronges, són riques en beta-carotè que l'organisme transforma en vitamina A. Aquesta afavoreix la nutrició i la regeneració de les mucoses, mentre que, com a antioxidant, s'afegeix a la vitamina C (fruites tropicals, cítrics, kiwi) i a les antocianines (fruites de colors vermells foscos i granats com cireres, prunes, raïm) en la nutrició i reforç del sistema immunitari.

  • Poder antisèptic. Els aliments que tenen qualitat demostrada per eliminar els gèrmens causants de la infecció i la irritació són la ceba i els alls. Ambdós destaquen per la seva acció antibacteriana, a la qual s'afegeix una qualitat expectorant i mucolítica. Ambdós contenen compostos ensofrats, que aporten una olor i un sabor marcat, i són responsables que el seu consum facilita l'eliminació de la mucositat.

  • Propietats mucilaginoses, suavitzants i regeneradores de la zona irritada. Els mucilags, un tipus de fibra soluble que tenen algunes verdures, també destaquen per la seva acció emol·lient (suavitzant) i reparadora de les mucoses. Les llavors de lli són molt riques en mucilags, les substàncies que donen la textura gelatinosa i relliscosa quan estan hores en remull. Entre les verdures, destaquen la borratja, el carbassó, l'okra, l'api i la mongeta tendra. La ingesta d'aquestes cuites, les seves cremes i els seus brous resulta beneficiosa.