La flora intestinal o microbiota, és el conjunt de microorganismes que viu a l'intestí. Es tracta d'un gran conjunt de bacteris i fongs que viuen en el sistema digestiu i que segons els experts tenen un gran paper en la nostra salut. Els aliments que s'ingereixen afecten directament la microbiota i quan prenen certs aliments, es posa en risc la salut de la flora intestinal.

Una cosa que sens dubte resulta molt perillosa, ja que la microbiota té moltes funcions en l'organisme. Entre altres, contribueix a l'hora de fer una bona digestió, ens protegeixen d'agents externs que poden causar infeccions, ajuden a sintetitzar les vitamines dels aliments i ajuden a absorbir nutrients com el calci, el magnesi o el ferro.

La microbiota té moltes funcions en l'organisme

Flora Intestinal
Flora Intestinal

Aliments que danyen la flora intestinal

Com les funcions de la flora intestinal són tantes i tan importants, és vital cuidar-la i protegir-la per no patir problemes de salut. Perquè altrament, la microbiota es debilita i es tradueix en un sistema immune deficient. El que implica el risc de patir problemes digestius diversos, com a anèmia i altres trastorns derivats de les carències nutricionals. Alguns aliments són especialment perillosos per a la microbiota, aliments com els que et detallem a continuació.

  • L'alcohol. El consum excessiu i continuat de begudes alcohòliques suposa un gran risc per a la salut de la microbiota. Això és perquè l'alcohol altera l'estructura dels microorganismes que formen la flora intestinal i danya la permeabilitat de la mateixa. El que implica que els patògens puguin accedir amb més facilitat al sistema digestiu. A més, consumir alcohol té moltes altres contraindicacions.
  • Els ultraprocessats. Aquests productes són molt perjudicials per a la salut per molts motius, inclòs el que alteren el pH de la flora intestinal, amb la qual cosa tampoc no l'ajudaran en absolut.
  • El sucre refinat. El problema del sucre quant a la microbiota, és que pot alterar les seves funcions a l'hiper estimular el creixement dels bacteris que la componen.
  • Els gelats. Quan es tracta de productes no artesanals, es poden tornar molt perjudicials per a la salut de la microbiota. Això és perquè el seu alt contingut en greixos i sucres, suposen un gran perill per a la funcionalitat de la flora intestinal.
  • Els greixos trans. Són molts els anys que es porten advertint dels perills dels greixos trans, per moltes raons. Quant a la microbiota, els greixos trans poden alterar el pH de la mateixa i provocar grans danys en el sistema digestiu. Els greixos trans es troben a molts productes ultraprocessats, com els arrebossats, la brioixeria industrial, els fregits o la mantega.