Tinguem l'objectiu que tinguem en relació amb l'alimentació, les fruites, les verdures i les hortalisses són fonamentals a molts nivells, ja sigui per perdre greix, per nodrir d'una forma completa al nostre cos... Tanmateix, a més de què cada aliment contenen les seves propietats, també aquestes es veuen modificades en funció de com les prenem o com les cuinem. Perquè tinguem algunes referències, aquests són alguns aliments que podem menjar de diferents maneres, i les diferències que se'n deriven:

Tomàquets

Les propietats nutricionals dels tomàquets augmenten quan es cuinen. El licopè, un potent antioxidant que treballa per evitar el càncer de pròstata, es fa més fàcil de digerir i absorbir pel cos en els tomàquets cuinats.

Un estudi ha estat publicat en el Journal of Functional Foods. Entre les seves conclusions, els investigadors han comprovat com la presència de compostos antioxidants protegeix al cep probiòtic davant la pèrdua de propietats que es produeix durant el procés digestiu, sent aquesta protecció major quan aquests procedeixen de tomàquet fregit en lloc de cru.

Les fruites, les verdures i les hortalisses són fonamentals a molts nivells

Ous

Quant als ous, sempre hi ha molt debat. Gran part de les seves proteïnes i vitamines es perden quan es cuinen, però prendre'ls crus suposa risc de salmonel·losi. Els ous orgànics acabats de posar a penes suposen riscos, una cosa que també hem de tenir en compte, en especial si tenim la sort de poder menjar-los d'aquesta manera.

L'ou cru ens dona turó, que millora la funció cerebral. En cru els ous són rics en luteina i zeaxantina, antioxidants que protegeixen els ulls. Pràcticament la totalitat d'aquests nutrients els trobem al rovell, la clara d'ou es compon principalment de proteïnes. Tanmateix, en prendre els ous crus disminueix l'absorció de proteïnes, el 90% de la proteïna dels ous cuits s'absorbeix, mentre que el nostre cos només pot aprofitar el 50% de la dels ous crus. Com veiem, tot un món el de l'ou.

Ous
Ous

Pastanagues

El recomanable és prendre-les cuinades i triturades. El betacarotè, pigment antioxidant beneficiós per a la nostra salut, es fragmenta amb la cocció fent que el sistema digestiu sigui capaç d'absorbir-lo cinc vegades millor que si les prenguessis crues.

Bròcoli

Els seus fulls contenen enzims antioxidants que es destrueixen amb la cocció, així que millor pren-lo cru o cuinat lleugerament al vapor. A més, del bròcoli també podem menjar la tija, incloent-lo en cremes o sopes. Una part que ens aporta carbohidrats i proteïnes, a més de tenir molta fibra i pocs greixos i també és ric en vitamines B1, B2, B6 C, K, A, calci i ferro.

Del bròcoli podem aprofitar la seva tija

Cacauets

Fregir-los fa que el seu contingut beneficiós en vitamina E, B6 i àcids grassos monosaturats omega 3 desaparegui i s'incrementi el seu índex calòric. El millor és prendre'ls torrats amb la seva closca, ja que és el mètode de processament que més respecta els seus nutrients, sempre per darrere de la seva ingesta crua.