Els canvis en la nostra alimentació, units a un estil de vida més sedentari, han triplicat el sobrepès i l'obesitat des de 1975. I al seu torn, pesar més del que hauriem ha incrementat els casos de malaltia cardiovascular. Per això els cardiòlegs insisteixen en una necessitat clau per mantenir la salut cardíaca: aprendre a menjar de forma saludable.

La mesura més eficaç per protegir la salut cardiovascular és la prevenció, asseguren els especialistes en cardiologia. I aquesta es basa a seguir uns hàbits saludables entre els quals la dieta mediterrània s'ha revelat com una peça fonamental.

La prevenció és fonamental per al cor

Tanmateix, la nostra manera d'alimentar-nos s'allunya cada vegada més del que els experts consideren una dieta equilibrada.

Però el problema no es redueix que la bàscula marqui cada vegada més quilos. La principal preocupació del col·lectiu mèdic és el que implica aquest excés de pes, ja que, a més d'altres patologies que també són factors de risc per a la salut cardíaca, com la diabetis o la hipercolesterolèmia, la malaltia cardiovascular pot aparèixer quan ens trobem per sobre del pes que ens correspon.

Cardio
Cardio

Aliments aliats del cor

Entre els productes alimentaris de la dieta mediterrània més beneficiosos per a la salut cardíaca es troben aliments d'origen vegetal rics en vitamines i fibra com verdures, cereals integrals i llegums. També són beneficiosos el peix blau, ric en àcids grassos omega 3, i l'oli d'oliva verge i verge extra, ric en àcids grassos monoinsaturats i en antioxidants.

Quant als productes que hem d'evitar, la resposta és clara: tots els aliments ultraprocessats rics en sucres i greixos saturats, a més dels aliments amb olis hidrogenats que contenen grasses trans. Però també és convenient reduir la ingesta de les carns vermelles i els formatges curats o molt curats, ja que són rics en greixos saturats, igual com els greixos d'origen animal com a llard i mantega.

La sal i el sucre, en la seva justa mesurada

Seguir les recomanacions quant als aliments que hem de consumir i els que ens convé evitar per mantenir una bona salut cardíaca és un primer pas. Tanmateix, no és l'únic. També hauríem de tenir molt en compte dos condiments dels que abusem: la sal i el sucre.

Respecte a la primera, el consell és no superar els 5 grams de sal al dia, malgrat que, en l'actualitat, la mitjana al nostre país és de 9 grams. Per aconseguir disminuir la ingesta a la meitat, una regla elemental és no afegir sal als aliments a la taula.

Quant al sucre, no hauríem de sobrepassar els 30 grams de sucre lliure al dia, el que es tradueix en no adquirir productes amb sucre afegit, no prendre refrescos ensucrats i no agregar més de 2 o 3 culleradetes de cafè al dia al que consumem, ja que cada culleradeta té 5 grams de sucre.