El colesterol és un dels principals problemes de salut d'aquest segle. I és que tenir el LDL, també conegut com a colesterol dolent, comporta nombrosos riscos en l'organisme, ja que augmenta la possibilitat de patir malalties cardiovasculars, a part d'existir relació amb l'obesitat i, fins i tot, amb la diabetis.

Encara que avui dia, existeixen tractaments mèdics que ajuden a reduir-lo, el més important és seguir una dieta adequada. Si pren la pastilla, però es menja malament, de res no servirà el medicament.

Molts estudis sobre la millor alimentació per al colesterol

Lactis que produeixen colesterol dolent

En general, els aliments que produeixen colesterol dolent tenen en comú el fet de ser aliments amb un alt contingut en greixos. I, dins d'aquest grup, són els lactis, incloent la llet, iogurts o formatges, entre d'altres, sent sempre el recomanable que els prenguis desnatats o, almenys, semidesnatats. Encara amb tot és important que no abusis d'ells i, sobretot, de la mantega i la nata, encara que diguin que són baixos en greixos.

Y, per què? La raó és senzilla. La llet, ja la consumes per esmorzar o a través de iogurts o formatges, és rica en greixos saturats, que tenen una relació directa amb l'augment de la pujada del colesterol perquè es pega a les artèries.

Colesterol
Colesterol

Carns i embotits que augmenten el colesterol dolent

Les carns i embotits estan en el punt de mira perquè són aliments que produeixen colesterol dolent. No obstant això, com en tot, és convenient fer una sèrie d'aclariments. I és que no totes les carns són iguals. Entre les menys recomanables hi ha totes aquelles que entren al grup de carns vermelles com les de vedella, be o bou, entre d'altres, perquè tenen un alt percentatge de greixos saturats.

Sempre és millor optar per les carns blanques i les d'au, que contenen un menor nivell de greixos saturats. Però si no és possible, la clau perquè no pugi el colesterol dolent és moderar el seu consum i triar sempre talls magres, retirant el possible greix que contingui abans de cuinar-la. En la seva preparació, és millor que elegeixis receptes a la planxa o al forn.

Els embotits són un cas molt similar al de les carns vermelles. Aquí el problema és que, a part dels greixos saturats, solen contenir molta sal, el que puja la tensió i s'augmenta també el risc de malalties cardiovasculars. Per tant, millor si no els menges, si vols baixar el colesterol dolent.

És bo o dolent l'ou per al colesterol?

L'ou és un dels aliments més polèmics en relació amb el colesterol. Durant molts anys, s'ha demonitzat. Tanmateix, les últimes investigacions han constatat que, encara que tenen colesterol, els ous no augmenten el colesterol dolent per si mateixos, per la qual cosa no produeixen un efecte negatiu en l'organisme. És a dir, que els pots menjar amb total tranquil·litat.

Ara bé, no has d'oblidar la manera de cuinar-lo. I és que, si sempre fas ou ferrat, tens més risc que t'augmenti el colesterol dolent perquè li estàs afegint més greixos dolents, sobretot, si no fas servir oli d'oliva.