Parlem de les propietats d'un dels aliments més en auge aquests últims anys. Parlem de les nombroses propietats de l'alvocat. Font de potassi i de vitamines i minerals, així com dels seus beneficis. El contingut hídric de l'alvocat és inferior al trobat en la majoria de les fruites i es caracteritza pel seu alt valor calòric, arribant a aportar 167 kcal per cada 100 grams.

El contingut en greixos representa més del 80% del valor calòric total, predominant els greixos monoinsaturats, que tenen un efecte hipocolesterolemiant, és a dir, redueixen el colesterol LDL, l'anomenat colesterol 'dolent'' i que també poden incrementar el colesterol HDL 'bo'' per tant, ajuden a prevenir les malalties cardiovasculars (infart de miocardi, insuficiència cardíaca...). A més, el contingut en greixos saturats és mínim, per la qual cosa es redueix l'aportació de colesterol.

Un aliment cada vegada més consumit

Alvocat
Alvocat

Més propietats de l'alvocat

  • L'alvocat té alts nivells de Vitamina E, atorgant-li propietats antioxidants naturals i ajudant en la prevenció de l'envelliment.
  • El contingut de vitamines A i C ajuda a cobrir les necessitats diàries, recomanant el seu consum en cru per afavorir l'aprofitament de les vitamines, ja que moltes es perden per la calor.
  • L'alvocat, a causa de l'aportació de vitamina B12 és de gran ajuda en el tractament de malalties de la pell, millorant problemes com la psoriasi i la pell atòpica.
  • Respecte als micronutrients destaca per ser ric en sals minerals com a magnesi, potassi, fòsfor, i ferro.
  • S'estan duent a terme estudis d'investigació en els quals es relaciona el consum d'alvocat, amb la prevenció de certs tipus de càncer com a boca, faringe, pulmó; gràcies a la seva aportació en fitosterols i glutatió.
  • Altres propietats de l'alvocat són la seva aportació de fibra, que és al voltant dels 2-3 grams per cada 100 grams d'alvocat, sent soluble i insoluble, provocant més sensació de sacietat. També afavoreix el trànsit intestinal, disminueix i ajuda a prevenir el restrenyiment i el càncer colorectal, contribuint al control de la glucèmia. La seva ingesta és beneficiosa en diabètics.
  • És una font natural d'àcid fòlic, una vitamina que ajuda les dones embarassades a evitar els naixements prematurs i àcid gras, regulador natural del sistema nerviós.

Propietats de l'alvocat. Com conservar i madurar l'Alvocat ?

Per saber si un alvocat està en el seu punt de maduresa aquest ha de cedir lleugerament en pressionar amb els dits. Si l'alvocat comença a deformar-se o sona en agitar-lo, signe que l'os s'ha separat de la polpa, comença a ser passat.

El color verd intens característic d'un alvocat acabat de tallar, s'enfosqueix i converteix en marró gairebé negre a mesura que madura, alhora que la polpa adquireix una textura mantegosa.

L'alvocat madura i es conserva a temperatura ambient. Si el que desitgem és accelerar el procés de maduració es poden embolicar en paper juntament amb una poma o un plàtan i deixar-los pròxims a una font de calor.

Per aturar el procés de maduració i conservar-los durant més temps, es poden guardar sencers a la nevera.

Una vegada obert l'alvocat, la polpa s'enfosqueix en contacte amb l'aire, a causa de l'oxidació. Per conservar-lo a la nevera en perfectes condicions es deixa l'os i es ruixa amb un element àcid com el suc de llimona o vinagre, protegint-lo amb film transparent o en un tupper. Des d'allà, pot ser utilitzat en multitud de receptes o menjar directament.

L'alvocat es pot congelar però abans hem d'extreure la polpa, i conservar-la en forma de puré, trossejat o en rodanxes.