La xocolata és un aliment tan desitjable com calòric i tan ric com ensucrat. Per fer-nos una idea, 100 grams de xocolata aporten unes 500 calories. Això es deu al seu alt contingut de greixos i, també, de sucres, ja que la xocolata s'obté en barrejar cacau en pols i sucre polvoritzada de mantega de cacau. Malgrat que les quantitats d'un ingredient i un altre poden variar, ha de tenir com a mínim un 35% de components del cacau. Però la xocolata, pel seu sabor, la seva composició i el seu consum, protagonitza diversos mites i dubtes.

Mites i realitats de la xocolata

1. La xocolata és un estimulant o calma l'ansietat?

Més enllà de la interessant relació entre les emocions i l'alimentació, el cacau conté, d'una banda, una quantitat important de sucre i greixos, a la qual s'atribueix la sensació agradable després de la seva ingesta.

D'altra banda, els compostos que es consideren estimulants del sistema nerviós, com la cafeïna i la teobromina, poden ser els responsables de la sensació estimulant de la xocolata, capaç de millorar l'estat anímic de qui l'ha consumit. Tanmateix, aquest efecte ha estat estudiat per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria i Nutrició (EFSA), que ha establert que no existeix relació de causa-efecte i que, per tant, no hi ha investigacions que corroborin aquest mite en l'actualitat.

xoco

Podem prendre xocolata de diferents formes

2. Engreixa la xocolata?

No hi ha aliment, per si sol, que sigui el causant directe de l'augment de pes. Realment, les causes de l'excés de pes són molt complexes, i l'obesitat és un problema derivat de molts factors en el qual en la majoria d'ocasions hi ha una predisposició genètica sobre la qual determinats factors ambientals i culturals afavoreixen la seva aparició. Tanmateix, s'accepta que l'increment de pes és degut, en molts casos, a un desequilibri entre la ingesta i la despesa energètica.

L'excés de calories consumides i que no són gastades s'acumula en forma de greix en l'organisme. En aquest marc, la xocolata, pel fet de ser un aliment d'alta densitat energètica, s'ha de considerar com un aliment a prendre amb moderació. Tanmateix, serà el còmput total d'energia consumida al llarg del dia (provingui o no de la xocolata) el causant, o no, de l'augment de pes. Un dietista ens podrà ajudar a determinar quina quantitat podem prendre al dia o a la setmana.

3. Xocolates i grans

El nexe entre l'alimentació i l'acne és un tema que desperta un gran interès, i d'entre els aliments més anomenats estan la xocolata, els lactis i els aliments grassos. Els estudis indiquen que un percentatge molt elevat de la població relaciona la ingesta de determinats aliments, com la xocolata, amb l'aparició de grans a la pell. Malgrat això, partint de l'evidència científica actual, no existeixen proves concloents sobre el fet de què els aliments en general, i la xocolata en particular, siguin el causant o agreugin l'acne.